Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Mihin taloudessa pitää kiinnittää huomiota loppuvuodesta?

Tilinpäätökseen ja yhtiökokoukseen voi valmistautua jo loppuvuodesta, vaikka yhtiökokous järjestettäisiin vasta keväällä. Nyt on hyvä aika sopia aikataulu hallituksen tilinpäätöskokoukselle ja yhtiökokoukselle.

Myös tilinpäätöksen valmistumisaikataulu kannattaa varmistaa isännöinniltä tai kirjanpidosta.

Hallituksen kannattaa myös seurata kuluvan vuoden talousarvion toteutumista, jotta se osaa ehdottaa oikeita toimenpiteitä yhtiökokouksessa. Riittävätkö tulot kattamaan menot? Jos eivät riitä, täytyy hoitovastiketta nostaa. Jos taas rahaa jää yli, voi hoitovastiketta jopa laskea.

Kunnossapito liittyy oleellisesti talouteen. Jos vuoden aikana on tullut eteen yllättäviä korjauksia, kannattaa pohtia korjaustarpeita laajemminkin. Esimerkiksi vanhat kylpyhuoneet voi olla syytä tarkastaa laajemmin, varsinkin, jos pienempiä vaurioita on jo havaittu.

Suunnitelmallisetkin korjaushankkeet pitää valmistella ajoissa. Liian lyhyellä varoitusajalla esimerkiksi kesän remonteille tulee vain vähän tai ei ollenkaan tarjouksia.

Jos akuutteja korjaustarpeita ei ole, voi kuntotarkastus olla silti paikallaan. Asiantuntijan laatima kuntoarvio on tärkeä pohjatieto, kun hallitus laatii kunnossapitotarveselvitystä, joka esitellään yhtiökokouksessa.