Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Kannattaako taloyhtiössä yrittää säästää tekemällä töitä talkoilla?

Kiinteistönhuollon järjestäminen päätetään taloyhtiökohtaisesti tarpeiden mukaan. Talkoiden kohdalla kannattaa miettiä huolellisesti, ovatko työt sellaisia, jotka voi tehdä talkoilla ja joihin osakkaat ovat valmiit sitoutumaan, vai kannattaisiko ne tilata huoltoyhtiöltä.

Suomi on pienten taloyhtiöiden maa, ja useimmiten juuri muutaman asunnon rivitaloissa tai paritaloyhtiöissä halutaan hoitaa useampia kiinteistönhuollon töitä talkoilla. On totta, että tämä voi tuottaa taloudellista säästöä. Isoissa kerrostaloyhtiöissä koko kiinteistönhuolto hoidetaan lähes aina ostopalveluna.

Syksyisin ja keväisin järjestettävät pihatalkoot voivat kuitenkin olla monessa taloyhtiössä enemmän sosiaalinen ja yhteisöllinen tapahtuma kuin varsinainen huoltourakka. Pienillä töillä ei välttämättä saa aikaan suuria säästöjä, mutta yhteinen tapahtuma voi luoda yhteishenkeä.

Jos osakastalkoilla hoidetaan haravoinnin lisäksi esimerkiksi lumitöitä ja hiekoituksia tai aidan maalauksia, vaatii päätös osakkailta yhteistä sitoutumista talkootöihin. Tarpeeksi monen pitää olla valmis hiekoittamaan tai kolaamaan omalla vuorollaan, jotta yhtiön piha-alueet pysyvät turvallisina.

Hallituksen ja isännöinnin täytyy huomioida erilaiset turvallisuusseikat ja tarkistaa huolellisesti taloyhtiön vakuutusten sisältö ja laajuus. Talkoovuorot ja kaikki talkootöihin liittyvät asiat on aina kirjattava paperille pelkkien suullisten sopimusten sijaan.