Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Voiko hallitus ylittää korjausbudjetin?

Yleensä kun korjaukseen haetaan lainaa, lainamäärään jätetään ”ilmaa” noin kymmenen prosenttia urakan hinnasta. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että korjaushankkeissa tulee yllättäviä kuluja. Esimerkiksi pintoja purettaessa voi paljastua asioita, joiden takia remontista tulee ajateltua laajempi.

Kun korjaushankkeen lisäkustannukset pysyvät noissa rajoissa, hallituksen päätös riittää. Tilanne täytyy kuitenkin aina arvioida tapauskohtaisesti. Hallituksen valtuuksia arvioidaan hallituksen toimivaltuuspykälän kautta. Sen mukaan yhtiökokouksen päätös tarvitaan asioihin, jotka vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta.

Usein budjetin ylitys pitää viedä yhtiökokoukseen, koska vain yhtiökokous voi päättää lainan ottamisesta. Eli jos hankkeen taloussuunnittelua ei tehdä huolella, joudutaan helposti kutsumaan yhtiökokous koolle.

Hovioikeudessa on käsitelty tapausta, jossa hallituksen puheenjohtaja päätti yksin piharemontin budjetin reilusta ylityksestä. Puheenjohtaja tuomittiin vahingonkorvausvastuuseen.