Homekoira apuna – nuuskuttava ammattilainen on ongelmatalon ensihoitaja

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 30.5.2022
Suomen homekoirayhdisty valvoo jäsenten ammattitaitoa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jenne Knuutinen. Marjaana Malkamäk

Homekoira paljastaa ripeästi, onko asunnossa tai yhtiössä mikrobikasvustoa. Suomen homekoirayhdistys valvoo jäsenten ammattitaitoa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jenna Knuutinen.

Kun talon rakenteissa epäillään mikrobikasvustoa, hyvä ensivaiheen apuri on homekoira.

– Homekoira kertoo, onko rakennuksessa mikrobiperäisiä hajuja ja mistä kohdasta ne tulevat. Se havaitsee piilevät vauriot ilman pintojen rikkomista, Suomen homekoirayhdistyksen puheenjohtaja Jenna Knuutinen toteaa.

Homekoira apuna esitutkimuksessa

Koiraa käytetään lähinnä esitutkimuksessa. Se paljastaa ripeästi, onko asunnossa tai yhtiössä mikrobikasvustoa. Rajoitteena on, että homekoira ei pysty kertomaan pulman vakavuusastetta. Se merkkaa niin suuret kuin pienetkin vauriot ja jopa viallisen alapohjan ilmavuodon täsmälleen samalla lailla. Siksi ammatti-ihmisen pitää pohtia, missä rakenteessa ongelma on, selvittää sen syy ja laajuus, ja päättää korjauksista. Pätevä homekoirayrittäjä laatii kirjallisen raportin, joka helpottaa jatkotoimia. Lisätutkimukset vaativat usein rakenteiden avaamista.

Alalla ei ole viranomaisten vahvistamaa ammattipätevyyttä. Jenna Knuutinen suosittelee järjestäytyneitä yrittäjiä, sillä Suomen homekoirayhdistys valvoo jäsentensä ammattitaitoa. Homekoiratutkimusten hinnat alkavat noin 350 eurosta ylöspäin.

Lue myös: Kerrostaloasunnosta löytyi hometta, taloyhtiö toimi tilanteessa fiksusti

Tutustu aiheeseen muualla: Suomen Homekoirayhdistys ry

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 7/2021

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kosteusvaurio Sisäilma