Kotien sisäilma parantunut – Arvaatko, miksi?

Kirjoittanut Meri Siippainen 21.11.2023
Kuva: iStock

Suomalaisten kotien sisäilma on muuttunut parempaan suuntaan.

Suomalaisten kotien sisäilma on muuttunut parempaan suuntaan. Esimerkiksi tupakansavulle, radonille ja hajusteille altistutaan nykyisin vähemmän.

Tulokset selvisivät keväällä Oulun yliopiston toteuttamassa Altti 2022 -tutkimuksessa, jonka aiemmat tulokset ovat vuosilta 2007 ja 2011.

Verrattaessa uusia tuloksia aiempiin, huomattiin paljon pieniä, positiivisia muutoksia. Muun muassa merkit sisäilman liiallisesta kosteudesta olivat nyt vähäisempiä kuin 15 vuotta sitten. Aiempaa harvempi vastaaja raportoi huomanneensa esimerkiksi kosteuden tiivistymistä asuntonsa ikkunoihin talviaikaan. Tuloksen arvellaan olevan yhteydessä parempaan ilmanvaihtoon.

Vanhoja muovimattoja vähemmän

Myös kodin pintamateriaalit ovat aikojen saatossa muuttuneet, millä voi olla vaikutusta sisäilmaan. Vain 25 prosenttia vastaajista kertoi kotonaan olevan muovimattoja, kun aiemmissa tutkimuksissa niitä löytyi joka toisen vastaajan asunnosta. Vanhoja muovimattoja on pidetty riskinä sisäilmalle niistä mahdollisesti vapautuvien yhdisteiden vuoksi.

Lisäksi parfyymien, hajustettujen puhdistusaineiden ja ilmanraikastamien käyttöä raportoitiin nyt aiempaa vähemmän, mikä on iloinen uutinen hajusteherkille suomalaisille.

Altti 2022 -kysely lähetettiin vuonna 2022 kolmelletuhannelle satunnaisesti valitulle manner-Suomen alueella asuvalle 18–75-vuotiaalle.

Meri Siippainen

Kirjoittaja: Meri Siippainen

Viestinnän tuottajana kirjoitan sekä Kotitalon verkkoon että printtilehteen. Työssäni tykkään aivan erityisesti kurkistella tulevaan: mitä kaikkea asuminen ja siihen liittyvät palvelut voisivat olla, jos etsimme rohkeasti uusia ratkaisuja yhdessä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Meri Siippainen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Sisäilma