Yhdelle parveke on varasto, toiselle olohuone – mihin joukkoon sinä kuulut?

Kirjoittanut Päivi Maaniitty 22.6.2020

Parveke on osa asuntoa, mutta usein sellainen osa, jossa ei ihan joka päivä käydä. Oma parvekkeeni on paikka, jossa voi vähän irrotella: siellä on kirkkaanvärisiä räsymattoja ja kukallisia pöytäliinoja, joita ei muualta asunnostani löydy. Parvekkeeni on lasitettu, mutta siitä huolimatta vähän jämähtänyt kesään – talven se odottaa lämpimämpien säiden tuloa.

Koska parveke on sivussa ja tiiviin ulko-oven takana, se on myös helppo unohtaa. Toiset työntävät sinne tavaraa säilöön, kunnes se alkaa muistuttaa varastoa. Jotkut pitävät siellä tavan vuoksi kahta muovituolia ja pöytää, vaikka se olisikin tilana täysin käyttämätön. Parveke voi myös toimia pyörävarastona, kuntosalina tai vaatteidenkuivatuspaikkana, aina tarpeen mukaan.

Parhaassa käytössä parveke on silloin, kun se toimii asunnon jatkeena ja luonnollisena osana. Kun sinne on tapana mennä juomaan aamukahvit, kun siellä saa upottaa kätensä multaan ja kasvattaa parvekepuutarhaa tai kun sinne voi mennä haukkaamaan raitista ilmaa silloin, kun ulos meneminen ei muuten onnistu.

Kesän kynnyksellä parvekkeet ja terassit nousevat aina ajankohtaisiksi, ja ehkä tänä vuonna vielä enemmän kuin ennen. Myös Kotitalossa on käsitelty parveke-elämää eri näkökulmista.

Parvekkeet ja terassit ja niiden käyttö ovat muuttuneet ajan myötä. Tiesitkö esimerkiksi, että noin 1950-luvulle asti parvekkeet olivat pääosin pieniä, yhteiskäytössä olevia siivous- ja tuuletusparvekkeita kerrostalojen rappukäytävissä? Ja että nykyään ne saattavat olla yksiön kokoisia huoneita, joihin pääsee hissillä?

Jos sinulla on parveke tai terassi, mitä siellä mieluiten teet? Mitä haluaisit tehdä?

Päivi Maaniitty

Kirjoittaja: Päivi Maaniitty

Taloyhtiö on monelle koti, mutta myös osa omaa taloutta ja paikka vaikuttaa. Kotitalon päätoimittajana innostun tiedon lisäämisestä päätöksenteon tueksi, avoimesta keskustelusta ja kiehtovista arjen tarinoista.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Päivi Maaniitty →

2 kommenttia

  1. Nykyisten kokonaan kirkkaalla lasitetut parvekkeet ovat usein muuttuneet romuvarastoksi, Nämä parvekkeet pilaavat mielikuvan asuntoyhtiöstä. Kun vielä lisätään asukkaiden rakentamat epäonnistuneet erilaiset näköesteet,
    tulos on sekava. Muistan ajan jolloin oli ns julkisivulautakunta joka valvoi kaupunkialueilla parvekkeita, piti olla kaihtimet ja markiisit samanlaisia ja -värisiä. Nykyisin ei valvontaa ole, Voiko taloyhtiö asettaa velvoitteita asian korjaamiseksi ?

  2. Parveke on mielestäni olohuoneen, oleskelutilan jatke, joten siisteys sen mukaan.
    Toinen ongelma on auton kesä-ja talvirenkaiden säilytyspaikka ? Ulkoiluvälinevarasto on ollut tähän asti aivan kelvollinen renkaiden säilytykseen.Nyt osakas on todennut paikan paloturvallisuuden nähden vaaralliseksi ja vaatii niiden siirtoa asuntokohtaiseen varastokoppiin,joka mielestäni on tulipaloa ajatellen huononnus. Viranomaismääräystä en ole löytänyt.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Parvekkeet