Taloyhtiön energiaremontti on jatkossa yhä helpompi toteuttaa

Kirjoittanut Maria Mäkinen 16.4.2021

Suomalaiset taloyhtiöt ovat asumisen päästöjen vähentämisessä vielä alkutaipaleella. Suomessa on lähes 100 000 taloyhtiötä ja energiaremontti on toteutettu vasta muutamassa tuhannessa yhtiössä.

Taloyhtiön energiaremontti vähentää erityisesti rakennusten lämmittämisestä tulevia päästöjä. Uudisrakennukset ovat vanhoja energiatehokkaampia, mutta niiden määrä ei ole riittävän suuri päästövähennystarpeisiin. Siksi tärkeä keino vähentää lämmityksestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä ovat olemassa olevien rakennusten energiaremontit.

Lämmitysmuodon valinta vaikuttaa päästöihin eniten, mutta niitä voidaan vähentää myös energiatehokuutta parantavilla korjauksilla ja asukkaiden energiankulusta vähentävillä toimilla.

Huomionarvoista on se, että taloyhtiön energiaremontti ei jää useinkaan tekemättä välipitämättömyyden takia. Päin vastoin, taloyhtiöissä on kasvavaa kiinnostusta parantaa energiatehokkuutta ilmastovaikutusten ja kustannussäästöjen takia.

Huomionarvoista on se, että taloyhtiön energiaremontti ei jää useinkaan tekemättä välinpitämättömyyden takia.

Mistä siis kiikastaa, kun ratkaisujakin on runsaasti tarjolla? Ehkä isoin ongelma on se, että hallitusten ja isännöinnin on hankalaa löytää luotettavaa ja ajantasaista tietoa energiatehokkuudesta. Tietoa kyllä on, mutta hajallaan eri paikoissa.

Onneksi tilanne paranee koko ajan. Muun muassa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke julkaisi viime vuoden lopulla oppaan, jossa on tietoa ja keinoja energiatehokkuuden kehittämiseen.

Myös muiden esimerkit voivat kannustaa: niistä oppii ja huomaa, että taloyhtiön energiaremontti ei välttämättä olekaan niin vaikea toteuttaa.

Lue lisää: Energiaremontti säästää rahaa, joten miksi niitä ei tehdä enemmän?

Lue myös: 20 prosenttia suomalaisten hiilijalanjäljestä syntyy asumisesta − miksi energiaremontit jumittavat?

Lue myös: Energiaremontilla pienenee sekä asumisen hiilijalanjälki että lämmityslasku, mutta mikä energiaremontti oikein on?

Maria Mäkinen

Kirjoittaja: Maria Mäkinen

Maria Mäkinen toimi Isännöintiliiton media- ja vaikuttamisviestintäpäällikkönä vuoden 2021 loppuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Maria Mäkinen →

1 kommentti

  1. Mielestäni tehokkain energiansäästöremontti pitäisi ensin tehdä asukkaiden korvien välissä, niissä taloyhtöissä joissa on huoneistokohtainen ilmanvaihto ja porrastason tuplaovet. Sisäoveen laitetaan P-mallin 3-5 mm tiiviste sekä oveen että karmilankkuun kynnystä unohtamatta ja ovi pidetään aina ehdottomasti kiinni.
    Näin estetään ilmanvirtaus huoneen ja porrastason seinässä olevan vapaasti hengittävän “räppänän” välillä ja estetään samalla käytävälle ja käytävältä huoneeseen tuulettaminen, samalla vedontunne ja lihassäryt loppuu. Tämä auttaa etenkin tornitaloissa joissa tuuli tuivertaa ympäri rakennuksen.
    Huoneistokohtainen ilmanvaihto toimii moitteettomasti vain, jos huoneeseen ei tule yli tai alipainetta. Oikein säädetty huoneistokohtainen ilmastointilaite ottaa sopivasti “korvausilmaa” ikkunanpielistä ja estää näin ikkunoiden huurtumisen.
    Kantsii kokeilla, kustannus itse asennettuna noin 14 euroa.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Korjaushanke