Taloyhtiöaktiivisuus on myös ilmastosta huolehtimista

Kirjoittanut Henrika Palin 10.5.2021

Omistusasunnoissa asuvat ystäväni kertovat aika ajoin, että eivät ole koskaan käyneet taloyhtiön yhtiökokouksessa. Heitä ei keskusteluiden perusteella näytä ylipäätään kiinnostavan, mitä heidän taloyhtiössään tapahtuu. He ajattelevat, että kyllä niistä yhtiökokouksessa tehdyistä päätöksistä informoidaan, kun on sen aika.

Samaiset 30–40-vuotiaat ystäväni ovat erittäin ympäristötietoisia muilla elämän osa-alueilla. He taistelevat ilmastonmuutosta vastaan suosimalla vihreämpiä liikennevälineitä, muokkaamalla ruokailutottumuksiaan ja käyttämällä ekologisesti tuotettuja päivittäistuotteita.  

Tutkimukset kuitenkin kertovat meille, että suomalaisen hiilijalanjäljestä 30 % muodostuu asumisesta. Mistä sitten johtuu, että oman taloyhtiön asiat eivät kiinnosta? Ehkä asumiseen liittyvät valinnat eivät ole niin muodikkaita, kuin esimerkiksi ruokavalioon tai matkustamiseen liittyvät. 

Isoin asumisen ilmastopäästö syntyy kotien lämmityksestä, joten eri lämmitysvaihtoehtoja tulisi tänä päivänä pohtia kaikissa taloyhtiöissä. Edelläkävijöinä toimivat taloyhtiöt ovat jo lähteneet muiden urakoiden ohella tekemään energiaremontteja, joiden avulla pyritään parantamaan taloyhtiön energiatehokkuutta pitkällä aikajänteellä.

Yhtiökokouksen päätökset ovat ympäristön kannalta merkittävämpiä kuin ruokakaupan hyllyillä tehdyt valinnat.

Suomessa on myös parhaillaan tulossa paljon 1960–70-luvun taloyhtiöitä putkiremontti-ikään. Linjasaneeraus on suurin taloyhtiössä tehtävä remontti, joka vaikuttaa jokaisen asukkaan elämään ja arkeen. 

Tätäkin urakkaa suunnitellessa voidaan selvittää energiatehokkuutta parantavien toimenpiteiden mahdollisuuksia sekä kartoittaa ympäristöystävällisiä materiaalivalintoja. Urakoitsijaa valittaessa taas voidaan painottaa yrityksen ympäristövastuullisuutta sekä remontin purkujätteen kierrätysvaihtoehtoja.

Isojen remonttien rinnalla ei voida unohtaa, että energiatehokkuus koostuu monista toimenpiteistä. Mahdollisia toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseen taloyhtiön arjessa ovat esimerkiksi parempi kulutustiedon kerääminen, lämmityksen optimointi tai lisäeristäminen.  

Digitalisaatio ja etäkokoukset ovat tehneet taloyhtiöiden päätöksenteosta entistä helpompaa. Silti vuodesta toiseen kokouksiin osallistuu heikosti osakkaita. Taloyhtiöissä kaivataan innokkaita asumisen kehittäjiä, jotka katsovat taloyhtiön elinkaarta pitkäjänteisesti. Yhtiökokouksessa tehdyt päätökset ovat ympäristön kannalta merkittävämpiä kuin ruokakaupan hyllyillä tehdyt valinnat.

Tule kuulemaan aiheista lisää Kotitalon maksuttomaan virtuaalitapahtumaan 19. toukokuuta. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan Asumisen uuteen aikaan.

Henrika Palin

Kirjoittaja: Henrika Palin

Isännöintiliiton avainasiakaspäällikkönä etsin taloyhtiöille ja isännöinnille parhaita kumppaneita asumisen ylläpitoon ja kehittämiseen. Olen kiinnostunut asumisen uusista palveluista ja yhteisöllisyyden rakentamisesta taloyhtiöissä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Henrika Palin →

1 kommentti

  1. “Yhtiökokouksessa tehdyt päätökset ovat ympäristön kannalta merkittävämpiä kuin ruokakaupan hyllyillä tehdyt valinnat.”

    Asuminen on tottakai iso osa suomalaisten hiilijalanjälkeä, mutta myös ruokakaupan hyllyllä tehdyt valinnat ovat erittäin merkittäviä, sillä 20-25% suomalaisten hiilijalanjäljestä muodostuu ruuasta, joten en vähättelisi sen merkitystä. Parasta tietenkin olisi, että pyrkisi vähentämään päästöjä sekä asumisessa että ruokavaliossa, kuin kaikilla muillakin osa-alueilla elämässään. 🙂

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Energia Ilmastonmuutos Yhtiökokous