Remontti ja uusi lukko ne yhteen sopii

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 22.8.2013

Kun taloyhtiössä tehdään iso remontti, asukas saa jännittää ensin sitä, että omassa kodissa liikkuu vieraita ihmisiä. Remontin jälkeen verenpainetta puolestaan nostaa se, että kotiavaimen on joutunut luovuttamaan remonttimiehille. Onko kotiavain säilynyt tallessa koko remontin ajan ja palauttaako urakoitsija kaikki avaimet remontin jälkeen?

Jotta asukkaat välttyvät turhalta avaintrilleriltä, yhtiökokouksen kannattaa päättää, että taloyhtiön ison remontin jälkeen kaikkien asuntojen lukot uusitaan tai uudelleensarjoitetaan turvallisuussyistä. Lukkojen uusiminen nostaa remonttikustannuksia jonkin verran, mutta se on järkevää, sillä avaimia on saattanut urakan aikana levitä kymmenille ulkopuolisille.

Uudet lukot, uudet avaimet

Lukkojen uusimisen jälkeen asukkaat saavat isännöintiyritykseltä useamman uuden kotiavaimen. Yleensä asukkaat luovuttavat yhden avaimen isännöintiyritykselle hätätilanteita varten. Monessa taloyhtiössä ei enää oteta käyttöön yleisavainta, joka saattaa kadotessaan joutua vääriin käsiin.

Taloyhtiö ei voi vaatia asukkaalta kotiavainta talteen isännöintiyritykseen, jos asukas ei halua sitä antaa. Asukkaan on kuitenkin tällöin muistettava, että taloyhtiön edustaja voi hätätapauksessa joutua tulemaan asuntoon vaikka ilman avainta. Jos asunnossa soi esimerkiksi palohälytin eivätkä asukkaat ole kotona, huoltomies joutuu rikkomaan oven päästäkseen asuntoon. Tällöin asukas maksaa ulko-oven korjauskustannukset itse.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

2 kommenttia

  1. Kuulostaa taas kukkahattujen vainoharhalta. Urakointisopimukseen merkintä että yksikin avain jää palauttamatta niin urakoitsija maksaa uudet lukot avaimineen. Tottakai jos nykyinen on vanhaa perua niin silloinhan se kannattaa uusia muutenkin.

  2. lukkopuoti ostaa ovi ja lukkosaneerauksista jääneet vanhat lukot.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Korjaushanke Lukot Turvallisuus