Putkiremonttibarometri 2020 on vielä valoisa, mutta tulevat saattavat olla paljon synkempiä

Kirjoittanut Reetta Yrttimaa 8.4.2020

Isännöintiliitto julkaisi vuosittaisen putkiremonttibarometrinsa 1. huhtikuuta keskellä koronamyllerrystä. Barometrissa ei näy koronapandemian vaikutukset millään tavalla, siinä kun arvioitiin jo valmistuneita remontteja. Tulevien vuosien barometrit saattavat näyttää aika erilaisilta.

Korona vaikuttaa meneillään oleviin remontteihin paljon, sillä putkiremontissa tehdään töitä ihmisten kodeissa. Miten työt nyt onnistuvat, kun suurin osa on linnoittautunut koteihinsa omaehtoiseen tai pakolliseen karanteeniin? Meneillään oleva epidemia saattaa vaikuttaa myös tuleviin remontteihin, kun talouden epävarmuus lisääntyy.

Silti olisi nyt ensiarvoisen tärkeää pitää pyörät pyörimässä ja tehdä remontit ajallaan.

Toistaiseksi käynnissä olevat urakat on pystytty hoitamaan pääsääntöisesti hyvin koronasta huolimatta, kertoo muun muassa Rakennusteollisuus RT:n tekemä kysely. Työvoimaa on riittänyt. Moni ulkomaalainen työntekijä on päättänyt jäädä Suomeen tekemään töitä, ja suuria sairastumisaaltoja ei olla nähty rakennustyömailla.

Taloyhtiöt ovat toimineet monin paikoin ihailtavan innovatiivisesti.

Rakennusmateriaalitkin ovat riittäneet. Tavarantoimitukset on pystytty turvaamaan ja Suomestakin saadaan hyvin materiaalia.

Taloyhtiöt ovat toimineet monin paikoin ihailtavan innovatiivisesti ja esimerkiksi vuokranneet väistötiloja asukkaiden käyttöön, jotta käynnissä oleva putkiremontti ei häiritse karanteenia. Väistötilojen vuokraaminen tulee todennäköisesti huomattavasti edullisemmaksi kuin urakan siirtäminen. Taloyhtiöllä ei ole kuitenkaan mitään velvollisuutta väistötilojen tarjoamiseen.

Putkiremonttibarometrin näkymä rahoituksen saamiseen on vielä positiivinen: 88 prosenttia vastaajista on saanut rahoituksen remontille ilman ongelmia.

On kuitenkin hyvä muistaa, että barometrissa käsitellään jo valmistuneita remontteja. Rahoitus on siis haettu jo aikapäiviä sitten. Pankkien linja on yleisesti ottaen tiukentunut viimeisen vuoden aikana, joten tulevien vuosien barometrit piirtävät luultavasti synkempää kuvaa rahoituksen osalta.

Koronapandemia hämmentää talousnäkymiä, ja tällä hetkellä on hankala ennustaa mihin tämä kriisi johtaa. Juuri nyt joissakin pankeissa lainahanat on laitettu kiinni. On pankkeja, jotka tarjoavat rahoitusta vain omille asiakkailleen.

Epävarmuudesta huolimatta nyt on hyvä aika alkaa suunnitella putkiremontteja.

Toisaalta olen kuullut sellaisiakin kommentteja, että tässä maailmantilanteessa taloyhtiöt ovat pankeille houkuttelevia rahoitettavia, sillä taloyhtiöillä on varsin realistiset mahdollisuudet pitää talouden pyörät pyörimässä.

Epävarmuudesta huolimatta nyt on hyvä aika alkaa suunnitella putkiremontteja. Putkiremonttibarometrin mukaan hankesuunnittelun aloittamisesta kestää keskimäärin yli vuosi siihen, että varsinainen remontti päästään aloittamaan. Remonttien lykkääminen tulee pitkällä juoksulla kalliiksi.

Jos nyt aletaan suunnitella, on korona-aika taakse jäänyttä elämää siinä vaiheessa, kun remontti vaikuttaa konkreettisesti kenenkään elämään.

Lue myös: Voiko putkiremontti säästää rahaa? Kyllä, ja usein arkikin helpottuu

Lue myös: Kannattaako taloyhtiön teettää nyt remontti vai ottaa aikalisä? Asiantuntijat vastaavat

Reetta Yrttimaa

Kirjoittaja: Reetta Yrttimaa

Suomalainen taloyhtiö on maailman mittakaavassa ainutlaatuisen hieno järjestelmä, jossa korostuu yhdessä tekemisen voima. Isännöintiliiton kehitysjohtajana haluan olla edistämässä entistä parempaa asumista ja toimivampaa taloyhtiöelämää.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Reetta Yrttimaa →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Korona Putkiremontti Rahoitus