Voiko putkiremontti säästää rahaa? Kyllä, ja usein arkikin helpottuu

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 2.4.2020
Taloyhtiön putkiremontti tuo mukanaan myös hyvää, kun rahaa säästyy ja arki helpottuu, käy ilmi Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrista. Kuva: Aleksi Poutanen

Putkiremontti on iso urakka etenkin perinteiseen tapaan tehtynä. Vaikka remontti on kallis ja epämukava, sitä ei kannata lykätä liikaa. Remontista seuraa paljon hyvääkin, käy ilmi Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrista.

Taloyhtiön putkiremontti ei ole osakkaan näkökulmasta se helpoin remontti: se on kallis ja perinteiseen tapaan toteutettuna myös pitkäkestoinen urakka. Kylpyhuoneita uusittaessa remontti ulottuu vahvasti myös henkilökohtaiselle alueelle, omaan kotiin.

Isännöintiliiton kehitysjohtaja Reetta Yrttimaa kuitenkin muistuttaa, ettei putkiremontteja kannata lykätä liikaa niiden epämukavuuden vuoksi.

− On kustannustehokkaampaa tehdä putkiremontti suunnitelmallisesti ja oikea-aikaisesti, kuin odottaa liian pitkään. Jos putkiin ehtii tulla vuotoja, joutuu taloyhtiö korjaamaan niitä varsinaista remonttia odotellessa. Siitä aiheutuu osakkaille aina lisäkustannuksia, Yrttimaa sanoo.

Isännöintiliiton tuoreen Putkiremonttibarometrin mukaan suunnittelusta varsinaisen putkiremontin toteutusvaiheen alkuun kuluu keskimäärin 14 kuukautta. Yli vuosi on pitkä aika pikapaikkailla vuotoja, mutta remontissa ja sen valmistelussa ei voi hätiköidä. Yrttimaa korostaa, että kiperässäkin tilanteessa täytyy kuulla osakkaiden tahtotilaa.

− Hanke täytyy valmistella niin, että osakkailla on tarpeeksi tietoa päätöksenteon tueksi. Jos hanketta päätetään lykätä, osakkailla pitää olla käsitys siitä, mitkä sen vaikutukset ovat esimerkiksi taloyhtiön talouteen ja rakennusten kuntoon.

Putkiremontti vie kulut alas ja asumismukavuuden ylös

Yrttimaan mukaan barometrissa on jo vuosien ajan näkynyt sama ilmiö: putkiremontti tehdään vasta, kun putket jo vuotavat.

Se selittää osin myös sitä, miksi remontista koituu taloyhtiölle myös säästöjä. Putkiremontit vähentävät kalliita putkivuotoja. Samalla vähenevät akuutit huoltokäynnit ja vakuutusmaksut laskevat.

Remontin jälkeen arki sujuu paremmin.

Osakkaan kukkarossa konkreettisimmin näkyy omassa huoneistossa kulutettu vesi. Putkiremontissa asennetaan usein uudet, vähemmän kuluttavat vesikalusteet. Vähempi lotraaminen ei näy käyttömukavuudessa, ainoastaan vesilaskussa.

− Jos taloyhtiö ryhtyy laskuttamaan huoneistokohtaisten vesimittareiden perusteella, laskee kulutus usein vielä lisää. Kun asukkaat maksavat aidosti kulutuksensa mukaan, haluaa moni säästää rahojaan ja käyttää vettä säästeliäämmin, Yrttimaa sanoo.

Ylipäätään arki on helpompaa remontin jälkeen. Lähes puolet kyselyyn vastanneista isännöitsijöistä arvioi, että osakkaiden ja asukkaiden yhteydenotot isännöintiin vähenivät putkiremontin myötä.

− Toisin sanoen asunnoissa ja taloissa on remontin jälkeen vähemmän sellaisia ongelmia, joista täytyy ilmoittaa isännöitsijälle tai kysyä neuvoa. Remontin jälkeen arki sujuu paremmin, kun putkiston häiriöt ja muut viat eivät enää aiheuta vaivaa, Yrttimaa arvioi.

Energiansäästö näkyy tulevaisuudessa enemmän myös putkiremonteissa

Isännöitsijät arvioivat, että tulevaisuudessa energiansäästö ohjaa päätöksentekoa aiempaa enemmän myös putkiremonttien kohdalla. Toistaiseksi putkiremonttien yhteydessä tehdään varsin vähän energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja, kuten lämpöpumppuja, ikkunoiden ja ovien uusimista tai lämmön talteenottoa.

Myös Yrttimaa uskoo, että taloyhtiöissä on kiinnostusta energiansäästöön. Yhä useampaa suomalaista kiinnostaa oma hiilijalanjälki, johon remonteissakin voi vaikuttaa. Lisäksi energiansäästö pienentää energialaskua. Putkiremontin yhteydessäkin voisi tehdä nykyistä enemmän energiansäästötoimenpiteitä.

– Se kuitenkin edellyttää, että putkiremontit kirjataan pitkän tähtäimen suunnitelmaan ja tehdään jo ennen suuria vuotoja. Kun putkivuoto yllättää ja remontin tarve tulee äkkiä, ei taloyhtiössä välttämättä ole aikaa suunnitella uusia energiansäästötoimia, vaan keskitytään saamaan putkisto kuntoon, Yrttimaa huomauttaa.

Lue myös: Onko mitään niin tunteellista kuin putkiremontti?

Lue myös: Kannattaako taloyhtiön teettää nyt remontti vai ottaa aikalisä? Asiantuntijat vastaavat

Lue myös: Putket vuotavat, mutta osakkaat vastustavat remonttia – mitä tehdä?

Lue lisää putkiremonteista.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Putkiremontti