Konsultin metsästäjän ABC

Kirjoittanut Panu Lallukka 4.6.2021

Koska konsultointi on tunnetusti kallista, löytää konsultin usein taloyhtiöiden hintavimpien hankkeiden lähettyviltä. Mutta millaista saalista jahdata?

Konsultin metsästysaika on keväällä kiivaana käynnissä, kun yhtiökokouskutsukirjeet kypsyvät vähitellen lähetyskuntoon. Hyvät neuvot olisivat taas taloyhtiöissä tarpeen.

Konsultti on yleisnimike organisaation ulkopuoliselle neuvovalle asiantuntijalle. Jotta neuvoilla olisi oikeasti arvoa, pitää konsultilta löytyä asiantuntemusta.

Asiantuntemuksen osoittamiseksi konsultin pitää pystyä esittämään referensseinään erilaisia hankkeita, ja niistä erilaisia teknisiä ratkaisuja tai esimerkiksi hankintatapoja. Tärkeää on, että konsultti kykenee perustelemaan tiettyyn kohteeseen tai ongelmaan valitut ratkaisut uskottavasti ja ymmärrettävästi. Muuten konsultti voi myöhemmin osoittautua yhden miehen ja yhden asian liikkeeksi.

Missään muussa asiakasryhmässä ei kohtaamisten kirjo ole yhtä värikäs ja laaja kuin taloyhtiöissä.

Taloyhtiöiden päätöksenteon ominaispiirteiden täytyy olla hallussa. Esimerkiksi sähköautojen latauspaikkojen rakentamiseen liittyvissä selvityksissä pitää sähkökeskuksen sulakekoon lisäksi osata ottaa kantaa myös siihen, miten järjestelmää hallinnoidaan, millä eri tavoilla yhtiön omistamat autopaikat suhtautuvat osakepaikkoihin ja miten osakkaiden yhdenvertaisuus saadaan toteutumaan – kunnossapitovastuiden rajoista puhumattakaan.

Konsultti osaa mitoittaa empatian

Seuraa manattu rekrylatteus: Tulen toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. Jos väite pitää paikkansa, taloyhtiöitä palveleville asiantuntijoille tämä on kuitenkin meriitti ylitse muiden. Missään muussa asiakasryhmässä ei kohtaamisten kirjo ole yhtä värikäs ja laaja kuin taloyhtiöissä. Korkeakoulussa opetetaan, miten mitoittaa putkistoja tai rakenteita, mutta miten mitoitat empatian? Se opitaan ehkä jo varhaiskasvatuksessa. Aivojen ja sydämen pitää olla paikallaan.

Ja korvat. Ne ovat konsultille korvaamattomat. Osoittaako pöydän vastapuolelle tai Teamsin näytölle asettunut yksilö kiinnostusta kertomaasi kohtaan? Konsulttikin tarvitsee toimintaansa ohjaamaan lähtötietoja ja tavoitteet, jotka tulevat asiakkaalta, ja ne on otettava toiminnan keskiöön heti alusta lähtien. Kysyikö konsultti haastattelutilanteessa jotain sinulta? Jos vastasit kyllä ja aiemmin listatut teemat käsiteltiin sujuvasti mutta perusteellisesti ja vakuuttavasti, ilman outoja sivujuonteita, olet ehkä löytänyt etsimäsi konsultin.

Lue lisää: Näin valitsette taloyhtiölle hyvät yhteistyökumppanit

Sweco Taloyhtiöpalvelut tarjoaa kokonaisvaltaista ja ymmärrettävää konsultointipalvelua kaikkiin taloyhtiöiden korjaushankkeisiin kuntotutkimuksista aina takuuajan palveluihin asti.

Panu Lallukka

Kirjoittaja: Panu Lallukka

Panu Lallukka on Sweco Taloyhtiöpalveluiden johtaja, konsultti ja projektinjohdon ammattilainen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Panu Lallukka →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke