Kevät tuo parvekkeelle elämää, ja tänä keväänä se voi luoda myös uutta yhteisöllisyyttä

Kirjoittanut Laura Lithenius 27.4.2020

Kevät tuo parvekkeille ihan eri tavalla elämää. Varsinkin tänä keväänä, kun Suomessa on poikkeusolot koronaepidemian takia, parvekkeilla tullaan myös viettämään todennäköisesti enemmän aikaa. Myös taloyhtiössä parvekkeella voi esimerkiksi jumpata, tehdä töitä ja ruokailla. Kaikki tämä on normaalia elämää. Moni tuo parvekkeelle keväällä myös parvekekalusteet, kukkia sekä grillin.

Parvekkeella saa yleensäkin viettää aikaa myös perheen ja ystävien kesken keskustellen ja nauttien keväästä. Parvekkeella saa järjestää satunnaisia juhlia. Parvekkeilla tapahtuvat illanvietot aiheuttavat usein enemmän ääniä naapurustoon, joten äänentasossa tulee huomioida yörauha ja naapurit.

Jos jonkun asukkaan juhliminen aiheuttaa häiriötä taloyhtiössä toistuvasti ja erityisesti yöaikaan, juhlimiseen voi puuttua. Asiasta kannattaa ensin keskustella asukkaan kanssa. Mikäli häiriö jatkuu, taloyhtiöllä on mahdollisuus puuttua tilanteeseen halllintaanoton keinoin.

On itsestä kiinni, miten suhtautuu lisääntyneeseen elämään naapureiden parvekkeella kevään koittaessa.

Parvekegrillaamista ei ole laissa kielletty, joten lähtökohtaisesti taloyhtiökään ei voi sitä kieltää. Parvekkeella grillaamisessa tulee aina huomioida grillaamisen turvallisuus.

Taloyhtiössä voi olla omat järjestyssäännöt, mutta niillä ei voida rajoittaa normaalia asumista. Taloyhtiön järjestyssääntöjen pitäisi olla linjassa lainsäädännön kanssa, eikä taloyhtiön kannata kieltää sellaista, mikä kuuluu normaaliin asumiseen.

Mikäli taloyhtiön järjestyssäännöt kieltäisivätkin grillaamisen parvekkeella, yhtiö ei käytännössä pysty puuttumaan siihen mitenkään. Grillaaminen ei esimerkiksi ole tarpeeksi painava syy huoneiston hallintaanotolle.

Monet taloyhtiöt ovat luopuneet yleisestä grillauskiellosta ja tyytyneet antamaan turvallisuusohjeita. Turvallisuusohjeissa voidaan todeta esimerkiksi, että parvekkeella voidaan käyttää vain sähkö- tai kaasugrilliä tai että kaasupullo tulee säilyttää suojatussa paikassa, ettei se kuumene auringossa.

On itsestä kiinni, miten suhtautuu lisääntyneeseen elämään naapureiden parvekkeella kevään koittaessa. Koronaeristys on tuonut esimerkiksi Italiassa parvekkeille yhteismusisointihetkiä.

Suomessakin on jo nähty yhteislaulutempauksia ja jopa säkkipillin soittoa, joten poikkeusolot voivat tuoda parvekkeiden kautta taloyhtiöelämäänkin ihan uutta yhteisöllisyyttä ja luoda mahdollisuuksia tutustua naapureihin paremmin.

Moni on tästä yhteisöllisyydentunteesta näinä poikkeusaikoina mielissään.

Lue myös: Parvekkeesta kesähuone? Parveketta saa sisustaa varsin vapaasti

Lue myös: Kuusi kuumaa kysymystä parvekegrillaamisesta

Laura Lithenius

Kirjoittaja: Laura Lithenius

Olen kiinteistöalaan erikoistunut lakiasiantuntija. Taloyhtiöissä on kiinni usein osakkaan suurin omaisuuserä, jota tulee hoitaa pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Tämän lisäksi omaisuuserä on meille rakas koti, jossa jokaisen tulee viihtyä. Useat juridisetkin kysymykset konkretisoituvat lopulta näihin samoihin asioihin. On ilo olla auttamassa ja löytämässä ratkaisuja taloyhtiöasumista koskeviin kysymyksiin.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Lithenius →

1 kommentti

  1. Silloin kun asut yksiössä, eikä muita ikkunoita ole mistä tuuletat kuin se parvekkeen ovi /ikkuna, en todellakaan astmaatikkona kestä savuja asunnossani! Tupakansavu, käry ja meteli, kaikki tulee suoraan asuntoon ja et pääse sitä karkuun. Öisin betonilattiat ja seinät kaikuu ympäri tienoota kun nuoriso yötä myöten soittaa kannettavista kaiuttimista jumputtavaa bassoa. Nuku siinä sitten. Mikään sanominen ei ole auttanut, päinvastoin, nyt tehdään oikein kiusaa ja metelöidään vielä enemmän.
    Ihmiset jotka eivät asu yksiössä, eivät ymmärrä ettei sitä meteliä ja hajuhaittoja pääse karkuun toiseen huoneeseen ja ovi kiinni perässä. Olen aivan loppu ja vielä monisairas, en jaksa enää, eikä ymmärrystä riitä edes näköjään laista.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Naapurit Parvekkeet