Älä koskaan unohda remontti-ilmoitusta

Kirjoittanut Marina Furuhjelm 10.10.2013

Jos omaa kotia remontoivalle asukkaalle pitäisi antaa yksi kultainen muistisääntö, se olisi tämä: Älä koskaan unohda tehdä remontti-ilmoitusta.

Remontti-ilmoitus pitää tehdä aina, kun

  • korjaat, uusit tai poistat märkätilojen ja saunan pinnoitteita ja kalusteita (ei koske lauteita) ja työ vaikuttaa vedeneritykseen, sähköjohtoihin tai viemäröintiin tai vesi pitää katkaista.
  • asennat astianpesukoneen tai pyykinpesukoneen, mutta koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole valmista liitäntää.
  • teet kantaviin väliseiniin muutoksia, jotka vaikuttavat talon kantavuuteen tai eristyksiin.

Remontti-ilmoitus on tehtävä siksi, että asunto-osakeyhtiölaki edellyttää sitä, mutta myös siksi, että taloyhtiö saa oikean tiedon siitä, mitä aiot asunnossa remontoida ja että remontti on tehty hyvän rakennustavan mukaisesti. Ilman remontti-ilmoitusta tekemäsi remontti ei ole virallinen ja taloyhtiön johto voi pahimmassa tapauksessa jopa vaatia sinua purkamaan remontin.

Remontti-ilmoituksella turvaat myös omat oikeutesi. Jos olet esimerkiksi muutama vuosi sitten asentanut parvekelasit ja taloyhtiössä tehdään tänä vuonna parvekeremontti, voit mahdollisesti saada hyvitystä parvekelasien asentamisesta, jos yhtiön ei tarvitse asentaa uusia laseja sinun asuntoosi.

Ole ajoissa liikkeellä

Remontti-ilmoituksen kanssa on oltava ajoissa liikkeellä. Jos esimerkiksi suunnittelet keittiöremonttia putkiremontin yhteydessä, ilmoitus on tehtävä jo siinä vaiheessa, kun putkiremonttia suunnitellaan. Remontti-ilmoitus tehdään kirjallisesti isännöintiyritykseen.

Remontti-ilmoituksen käsittelemisessä menee isännöintiyrityksessä yleensä muutama viikko. Isännöintiyritys ilmoittaa viipymättä, kun ilmoitus on käsitelty ja kun remontin saa aloittaa. Toinen kultainen muistisääntö onkin: Aloita remontti vasta sitten, kun saat siihen taloyhtiöltä (eli käytännössä isännöintiyritykseltä) luvan.

Marina Furuhjelm

Kirjoittaja: Marina Furuhjelm

Maria Furuhjelm työskenteli Isännöintiliitossa lakiasiantuntijana vuoteen 2015 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Marina Furuhjelm →

1 kommentti

  1. juu on kohtuullista ja kohteliasta ilmoittaa remontista,mutta vielä kohteliaampaa olisi samalla ilmoittaa remontin kestoaika!Meidän taloon muutti maaliskuussa 2014 asukas ja laittoi ilmoituksen heti remontista taululle,nyt remontti on kestänyt yli 4kk!

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneisto Keittiö Kylpyhuone