Älä kierrä asbestilakia – vaikuttaa asunnon arvoon

Kirjoittanut Kirsi Salo 12.3.2019
Uusi asbestilaki velvoittaa tekemään asbestikartoituksen, kun remonttia tehdään ennen vuotta 1994 valmistuneessa rakennuksessa.

Uusi asbestilaki velvoittaa tekemään asbestikartoituksen, kun remontoitava kohde on rakennettu ennen vuotta 1994. Jos remontissa kajotaan taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin, remontista on aina ilmoitettava myös taloyhtiölle. Uusi ohje neuvoo osakkaita.

Isännöintiala on huolissaan taloyhtiöiden osakkaiden epätietoisuudesta uuden asbestilain soveltamisessa. Kotiremonttiin ryhtyvä osakas voi laittaa vaakalaudalle sekä terveytensä että asuntonsa arvon, jos hän jättää asbestilain velvollisuudet huomioimatta.

Isännöitsijät haluavat estää tilanteen, jossa osakkaat jättävät remontit joko tekemättä tai eivät ilmoita niistä taloyhtiölle asbestikustannusten pelossa. Mikäli remontissa kajotaan taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin, remontista on aina ilmoitettava taloyhtiölle. Tämä on sekä taloyhtiön että osakkaiden etu.

Puuttuvat dokumentit laskevat asunnon arvoa ja vaikeuttavat myyntiä.

Jos osakas esimerkiksi jättää ilmoittamatta kylpyhuoneremontistaan taloyhtiölle, remontissa on suurempi virheiden riski. Kun taloyhtiöltä puuttuu tietoa, epäselvyydet kustannusten jaosta taloyhtiössä lisääntyvät ja voivat johtaa turhiin riitoihin.

Asunnon remontit merkitään isännöitsijäntodistukseen, jolla on suuri merkitys asuntokaupassa. Puuttuvat dokumentit laskevat asunnon arvoa ja vaikeuttavat myyntiä.

Uusi asbestilaki tuli voimaan 1.1.2016 alkaen. Uuden lain mukaan asbesti on aina kartoitettava kaikista purettavista materiaaleista, jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.

Isännöintiala haluaa auttaa taloyhtiöiden osakkaita ymmärtämään asbestilain vaatimukset. Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton työryhmän julkaisema uusi ohje neuvoo, mitä uusia velvollisuuksia osakkaalla on huoneistoremontin valmistelussa.

Katso osakkaan asbestiohje tästä.

Ohjeen on laatinut yhteistyössä työryhmä, johon kuuluivat Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto ja Matinkylän Huolto Oy.

Kirsi Salo

Kirjoittaja: Kirsi Salo

Taloyhtiön hallitustyö on tärkein varallisuudenhoitokeinoni. Isännöintiliiton viestintäpäällikkönä autan isännöintialaa ymmärtämään muutoksia, kehittymään ja siten hoitamaan kotejamme ja omaisuuttamme paremmin.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Kirsi Salo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asbesti Korjaushanke