Ryhmässä rakennettu, paremmin ylläpidetty

Ryhmärakennuttaminen on Suomea yleisempää monissa maissa. Esimerkiksi Saksassa se on vakiintunut osa kaupunkien asuntopolitiikkaa: Baugemeinschafteja nousee jatkuvasti etenkin suuriin kaupunkeihin.

Ryhmärakennuttamisen synnyinpaikkana pidetään Tanskaa. Ruotsissa ja Suomessa ryhmärakennutettujen asuntojen osuus asuntokannasta on vielä pieni. Syksyn 2015 uusi laki turvaa ryhmärakennuttamishankkeisiin lähtevien oikeudellista asemaa ja helpottaa rahan saamista hankkeille Suomessa. On siis mahdollista, että jatkossa meilläkin yhä useampi uskaltaa lähteä mukaan rakentamaan taloa porukassa.

Saksassa rakennuttajille luovutetaan tontteja ja hankkeita rahoitetaan laajasti. Ryhmärakennuttamista tukee palveleva organisaatio neuvontatoimistoineen.

Ryhmärakennuttamisesta on monenlaisia hyötyjä

Baugemeinschaftit hyödyttävät kuntia monin tavoin aina rakennuskustannusten säästöistä korkeatasoisen asuntokannan muodostumiseen. Niiden on todettu lisäävän yhteisöllisyyttä ja vahvistavan paikan identiteettiä; yhteisvoimin rakennetuissa taloissa asukkaiden vaihtuvuus on pientä, ja nämä pitävät tavallista parempaa huolta asuinympäristöstään ja kiinteistöstä.

Yleensä osakkaat neuvottelevat ensin itselleen rahoituksen ja liittyvät sen varmistuttua Baugemeinschaftiin. Kukin jäsen vastaa omasta osuudestaan hankkeessa. Talon valmistuttua Baugemeinschaftista tulee kiinteistönomistaja.

 

Lue Kortteli kaukana -sarjan muita osia:

Kööpenhamina: Erilainen lähiö – kaikki saman katon alla

Seinäpuutarhat parantavat ilmaa ja mieltä Pariisissa

Pariisi: Turisteista tuli taloyhtiöiden päänvaiva

Lontoo: Rapistuneet julkisivut ja hylätyt talot ovat oiva alusta taiteelle

New York: Maailman suurin taloyhtiö on amerikkalainen Co-op City

Lissabon: Taloyhtiön pyykkien kuivaustavat kertovat maan kulttuurista