Moni toimii väärin tulipalossa – taloyhtiö voi joutua vastuuseen

Tampereen keskustassa kuoli kolme ihmistä marraskuussa 2010 kerrostalopalossa. Taloyhtiön pelastussuunnitelma oli puutteellinen. Kaikki kolme kuollutta löytyivät rappukäytävästä.

Tiedätkö mitä tehdä, kun sisään leijuu porrashuoneesta savun haju? Taloyhtiön pelastussuunnitelma voi pelastaa henkesi ja omaisuutesi. Se ei ole turha paperi vaan voi säästää taloyhtiön myös todella isoilta taloudellisilta vahingoilta.

Nykyinen pelastuslaki astui voimaan vuonna 2011. Sen mukaan jokaisella taloyhtiöllä pitää olla pelastussuunnitelma, ja vanhoja ohjeita pitää myös päivittää. Vaikka aikaa on ollut, Suomessa on yhä paljon taloja, joista pelastussuunnitelma puuttuu.

Turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan Keskusliitosta (FK) alleviivaa, että pelastussuunnitelman ensisijainen tarkoitus on suojella ihmishenkiä. Toissijainen tarkoitus on suojella asukkaiden omaisuutta.

Suomessa sattuu joka vuosi kerrostalopaloja, joissa asukas ryntää savuiseen porrashuoneeseen ja menehtyy savuun. Hyvä pelastussuunnitelma antaa selvät toimintaohjeet hätätilanteissa ja parantaa asukkaiden mahdollisuuksia selvitä hengissä.

Jari Pouta kertoo, että SPEK tutkii säännöllisesti erään vakuutusyhtiön kanssa ihmisten mielikuvia ja mielipiteitä siitä, miten nämä käyttäytyisivät tositilanteessa. Tulokset ovat hälyttäviä.

– Noin joka kolmas menisi savuiseen rappukäytävään huoneistopalotilanteessa. Se on silkka itsemurha, Pouta puuskahtaa ja syyttää vääristä mielikuvista toimintafilmejä: niissä tulipalot ovat harvoin savuisia.

Pouta kehottaa tiedottamaan pelastussuunnitelmasta ahkerasti ja täydentämään sitä aika ajoin valistusmateriaalilla, vaikka sitten realistisella tietoiskulla yhtiökokouksen yhteydessä.

– Me näytämme ihmisille videolta, miten palo kehittyy, miten savua syntyy ja mitä oikeasti pitää tehdä pelastautuakseen. Se saa ihmiset hereille.

Ei pelastussuunnitelmaa, ei korvauksia vakuutuksesta

Entä voiko vakuutusyhtiö evätä taloyhtiöltä korvaukset tai alentaa niitä onnettomuustapauksessa, jos pelastussuunnitelmaa ei ole tehty?

2108_DSC0100

Määräaikaishuollossa tarkistetaan muun muassa taloyhtiön savunpoistokeskuksen akut.

Aku Pänkäläisen mukaan tätä ei ole vielä oikeusasteissa testattu. Ennakkotapausta ei siis ole, eikä sen puuttuessa varmaa vastaustakaan.

Vakuutusyhtiötä kiinnostaisi ainakin, onko turmapaikalla noudatettu niiden antamia suojeluohjeita. Noudattamatta jättäminen voi olla peruste korvausten vähentämiselle tai jopa eväämiselle.

– Laki vaatii pelastussuunnitelman tekoa, lakia pitää noudattaa, ja vakuutusyhtiöt lähtevät siitä, että taloyhtiöt täyttävät velvoitteensa, Pänkäläinen summaa.

Asukkaat mukaan suunnitelman laadintaan

Pelastussuunnitelmasta tulee hyvä, kun hallitus antaa asukkaille mahdollisuuden osallistua sen tekoon. Asukkaat tuntevat toisensa, talon tavat, piirteet ja kaikki kolkat.

Osallistuminen aktivoi asukkaita pohtimaan arjen riskipaikkoja ja riskeistä selviytymistä. Asukkaiden joukosta saattaa myös löytyä hyödyllisiä ammattilaisia, kuten sairaanhoitajia, lääkäreitä, palomiehiä.

Kun suunnitelma on olemassa, sen olemassaolosta ja sisällöstä on ensiarvoisen tärkeää viestiä asukkaille ja osakkaille.

Tarkista, että vähintään nämä ovat kunnossa:

– Talon katunumero on niin selvästi näkyvillä, että hälytysajoneuvot löytävät osoitteen.
– Taloyhtiön rakennusten ja portaiden sijainti on kerrottu opastaululla tontin sisääntuloväylällä.
– Porrashuoneiden taulut asukkaista ja näiden huoneistonumeroista ovat ajan tasalla.
– Huoltoyhtiön tiedot löytyvät ilmoitustaululta ja ovat ajantasaiset.
– Porrashuoneiden savunpoistoluukkujen toiminta on testattu, ja niiden testausvastuusta on sovittu.
– Autohallin sprinklereiden tai automaattisten palohälyttimien toiminta on tarkastettu.
– Jäteastiat ja kierrätyspiste ovat lukitun oven takana eivätkä liian lähellä rakennusta.

2108_DSC0177

Malkit Oy:n Kiinteistöturvallisuuden myyntipäällikkö Sampsa Salmela ja huoltoasentaja Juha Oikarinen kertovat, että yleisimmin puutteellisesti hoidettuja asioita ovat mm. savunpoistojärjestelmät, palokatkot ja väestönsuojat.