Yksi energiansäästökeino on taloyhtiöissä ylitse muiden

Kirjoittanut Piia Sandström 24.3.2024
Kuva: iStock

Kotitalolehti.fi:n kyselyn mukaan energiankulutusta hillitään taloyhtiöissä monin eri keinoin. Aina ratkaisun ei tarvitse olla iso ja kallis investointi.

Kotitalolehti.fi kysyi someseuraajiltaan, millä tavalla he tai heidän taloyhtiönsä ovat säästäneet energiaa. Kyselyyn vastasi yli 230 henkilöä. Suosituin vastaus oli sisälämpötilan säätäminen taloyhtiössä.

– Pienensimme koko talon lämpötiloja muutamalla asteella, kertoo Nikolas Uskanen.

Samalla tavalla vastasi 44 muuta kyselyyn osallistunutta.

Monissa taloyhtiöissä on tehty ja tehdään sekä isoja että pieniä investointeja energiankulutuksen vähentämiseksi. 17 vastaajaa kertoi taloyhtiönsä vaihtaneen lamput led-valaisimiin sekä rappukäytävässä että ulkona. Rappukäytävien valaisimiin on myös asennettu ajastimia ja tunnistimia.

19 vastaajaa sanoi taloyhtiönsä saavuttaneen kaivattua energiansäästöä ikkuna- tai kattoremonteilla. Kuuden vastaajan taloyhtiössä oli vaihdettu lämmitysmuoto. Uusina energiamuotoina mainittiin maalämpö, aurinkopaneelit ja kaukolämpö.

Taloyhtiössämme oli juuri pesuhuoneen remontti, ja vesi laskutetaan nyt todellisen kulutuksen mukaan. Siinä tulee varmaan säästöä.

Pienillä teoilla voi olla yllättävän iso merkitys: taloyhtiön energiateko voi olla termostaattien uusiminen, asukkaiden ohjeistaminen energia-asioissa, kylmäkomeroiden keskittäminen yhteen rappuun tai aiempaa tarkempi sähkön- ja vedenkulutuksen seuranta.

– Taloyhtiössämme oli juuri pesuhuoneen remontti, ja vesi laskutetaan nyt todellisen kulutuksen mukaan. Siinä tulee varmaan säästöä, arvelee Jari Kauppinen.

Kyselyyn osallistuneista neljä kertoi taloyhtiönsä lopettaneen lenkkisaunat tai rajoittaneen saunavuoroja muutoin.

– Meillä on lopetettu saunavuorot. En usko sen auttavan paljon, Arja Söderholm pohtii.

Turhat valot ja sähkölaitteet pois päältä

Kyselyn mukaan taloyhtiöiden tavoin monet asukkaat ovat alkaneet kiinnittää omaan energiankulutukseensa ja ylipäätään asumistapoihinsa aiempaa enemmän huomiota. Väliovi suljetaan herkemmin, suihkussa ei lotrata turhaan ja tiski- ja pyykinpesukoneet pyöritetään vain täysinä.

Yli 30 vastaajaa on opetellut uuden tavan: sammuttamaan valot huoneista, joissa ei sillä hetkellä ole. Ylipäätään sähkölaitteiden käyttö on harkitumpaa.

– Meidän taloyhtiössämme on hoidettu energia-asiat hyvin. Kotona teen isomman satsin ruokaa kerralla ja olen vähentänyt valaistusta. Ei soi poppikoneet ja telkkari yhtä aikaa, Sirpa Gynther kertoo.

Anne Pulliainen antaa lopuksi vinkin, miten omia kulutustottumuksiaan voi muuttaa, vaikka vähän itseään huijaten:

– Menee suihkuun vasta juuri ennen kuin lempiohjelma alkaa tv:stä.

Kotitalon tileillä Facebookissa ja Instagramissa kysyttiin, millä tavalla sinä tai taloyhtiösi olette säästäneet energiaa. Vastausaika päättyi 17.3.2024. Kaikkien vastaajien kesken arvottiin Kotitalon tuotepalkinto, jonka voitti Petri Laukkanen Lahdesta.

Piia Sandström

Kirjoittaja: Piia Sandström

Minusta on kiehtova ajatus, että taloyhtiössä erilaiset ja ainakin aluksi toisilleen vieraat ihmiset onnistuvat parhaimmillaan luomaan yhdessä turvallisen ja onnellisen kotitalon. Näitä onnistumisia, taloyhtiöasumisen faktoja ja tarinoita haluan Kotitalon verkkotuottajana välittää taloyhtiöihin päätöksenteon ja hyvän asumisen tueksi.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Sandström →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki Energia Ilmastonmuutos Lämmitys Sähkö Vastuu Vesi