18.-20. luukku: Oikeat paikat joulun jätteille

Kirjoittanut Laura Hyvönen 18.12.2020
Kotitalon joulukalenterissa vastataan joka päivä yhteen jouluiseen taloyhtiöelämää koskevaan kysymykseen

Jouluvalmistelujen sivutuotteena syntyy monenlaista jätettä. Näin lajittelet ja kierrätät tyypillisimmät jätteet oikein.

18. luukku: Pari peltiä pipareita paloi, voinko viedä ne taloyhtiön pihalle linnuille?

Lintujen ruokkiminen on kivaa talvipuuhaa. Jos haluat ruokkia pihan lintuja, ruoki niitä vain linnuille sopivalla ravinnolla, kuten talipalloilla.

Palaneet piparit eivät ole linnuille sopivaa ruokaa, ja pahimmillaan murut voivat houkutella pihalle pyörimään myös muita toivomattomia tuholaisia, kuten rottia. Palaneet piparit joutavat biojätteeseen muiden ruokajätteiden tavoin.

Lue lisää: Haluatko ruokkia lintuja talvella? Tarkista taloyhtiön ohjeet

19. luukku: Saako haisevat kalanperkeet tai paistinrasvan vetää vessanpytystä, kun en pääse viemään niitä heti ulos?

Vessanpönttöön ei tulisi koskaan laittaa mitään ylimääräistä vessapaperia lukuun ottamatta. Pahimmillaan ruoan vetäminen vessanpöntöstä voi aiheuttaa tukkeuman putkistossa ja joulun odottamattomana yllätyksenä vesivahingon.

Kaikki ruoantähteet, myös haisevat sellaiset, kuuluvat biojätteeseen. Jos biojätteet haisevat epämukavalle, biojäteastia kannattaa tyhjentää päivittäin ja ottaa tyhjennysreissu tarpeellisena taukona jouluvalmistelujen lomassa.

Joulun ajan erilaiset paistorasvat, kuten kinkkurasva, jäähdytetään ensin ja laitetaan sitten biojätteeseen. Hyytynyt rasva on helppo kaapia biojäteastiaan. Jos samaa astiaa tarvitsee heti muuhun ruuanlaittoon eikä ehdi odotella rasvan hyytymistä, sen voi myös imeyttää ensin esimerkiksi kananmunakennoon tai talouspaperiin ja laittaa sitten jäähtyneen paketin biojätteisiin.

Rasvat voi kierrättää myös Kinkkutempun kautta ympäri Suomen. Kinkkutemppu kerää rasvoja tammikuulle saakka ja tekee niistä uusiutuvaa dieseliä.

Lue lisää: Näin lajittelet joulun ja uudenvuoden jätteet oikein

Lue lisää: Viemäritukos voi tulla kalliiksi taloyhtiölle

Lue lisää Kinkkutempusta ja tarkista keräyspisteet.

20. luukku: Tilasin verkosta joululahjoja, mutta en saa hävitettyä pahvilaatikoita, kun kartonkikeräysastia pursuaa. Kenelle ilmoitan?

Joulun aikaan taloyhtiön jäteastiat täyttyvät helposti normaalia nopeammin, ja jäteyhtiö ajaa pyhinä myös vähemmän vuoroja. Ilmoita täydestä jäteastiasta joko jätekatoksesta löytyvään jäteyhtiön puhelinnumeroon, tai jos sellaista ei löydy, omaan huoltoyhtiöön.

Koska pahvilaatikot eivät ole haisevaa jätettä, voit pitää niitä hetken kotona ja odotella keräysastian tyhjennystä. Mitään jätteitä ei nimittäin kannata jättää jätekatoksen ulkopuolelle tai jäteastioiden viereen. Jäteyhtiö laskuttaa kaikesta ylimääräisestä erikseen. Lisäksi avonaisella jätepisteellä linnut ja muut eläimet voivat innostua repimään roskia, jolloin ne leviävät ympäri pihaa luontoon.

Lue lisää: Tiedätkö, mihin keräysastiaan pizzalaatikko kuuluu?

Lue lisää: Toimiva jätehuolto helpottaa taloyhtiöasukkaiden arkea

Katso muitakin luukkuja:

Luukku 1: Ovikranssit ja tulipaloriski

Luukku 2: Vilkkuvat kausivalot

Luukku 3: Pikkujouluissa kadonnut avain

Luukut 4–6: Joulu on yhdessäolon ja muiden huomioimisen aikaa

Luukku 7: Valosarjojen sähkönkulutus

Luukku 8: Joulun saunavuorot

Luukku 9: Lattiaremontti ennen joulua

Luukku 10: Joulupyykin kuivaus saunassa

Luukut 11–13: Joulusiivoukset kiperät kohdat

Luukku 14: Joululomalla mökillä

Luukku 15: Kauppa-apua naapurille

Luukku 16: Musisoivat naapurit

Luukku 17: Pihan palaneet lamput

Luukku 21: Joulukuusi parvekkeelle

Luukku 22: Kinkun paisto

Luukku 23: Ovikoodi joulupukille

Luukku 24: Lahjapapereiden lajittelu

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Jätteet Piha