Haluatko ruokkia lintuja talvella? Tarkista taloyhtiön ohjeet

Kirjoittanut Anna Karismo 18.2.2019
Lintujen ruokkimista suunnitellessa täytyy tarkistaa, että se on varmasti sallittu taloyhtiön pihalla.

Pikkulintujen ruokinta pihoilla talvisin on suosittua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että taloyhtiöllä voi olla omat ohjeet lintujen syöttämisestä. Liian lähelle seinää sijoitetut ruokintapaikat voivat sotkea ympäristöä.

Pikkulintujen talviruokinta on BirdLife Suomen mukaan hyvä aloittaa, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen. Hyvä merkki on talitiaisen, sinitiaisen tai mustarastaan ilmaantuminen pihapiiriin. Silloin luonnossa alkaa olla ravinto vähissä. Talviruokinnan vuoksi kaikki muuttolinnut eivät lähde matkalleen vaan jäävät uhmaamaan pakkasia. Ne muistavat ruokintapaikat.

Taloyhtiö voi kieltää ruokinnan

Taloyhtiöissä voi joskus syntyä kiistaa ruokinnasta. Lintujen ystävän kannattaa muistaa, että taloyhtiöllä on oikeus halutessaan kieltää lintujen ruokinta järjestyssäännöissä. Tilanne on voinut myös muuttua viime vuodesta: ensin taloyhtiö on voinut sallia ruokkimisen, mutta kieltää sen myöhemmin naapureiden valitusten vuoksi.

Siemenet tai rasva maassa voivat houkutella paikalle rottia.

Varmuuden vuoksi on hyvä kysyä lupa ruokintaan taloyhtiön hallitukselta ainakin kerrostaloissa. Hallituksella on paras käsitys taloyhtiön asukkaiden mielipiteistä.

Lintujen ruokintapaikan sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota. Paikalla on merkitystä paitsi naapurustolle myös linnuille. Hiljaiselle paikalle uskaltautuvat myös aremmat lintulajit. Hyvä perusohje ruokinnan aloittamiseen on se, että ruokaa ei saa heittää suoraan maahan, vaan sen on hyvä roikkua ilmassa oksalla tai lintulaudalla. Siemenet tai rasva maassa voivat houkutella paikalle rottia.

Vinkkejä lintujen ruokintaan:

  • Valitse ruokintapaikaksi suojainen ja riittävän korkealla oleva paikka, johon kissat tai rotat eivät pääse.
  • Oravien pääsyä lintujen ruokintapaikalle voi olla vaikea estää, mutta sitä voi yrittää sijoittamalla lintulaudan, lyhteen tai talipallon liukkaan metalli- tai muovitangon päähän, jonka yläosaan viritetään muovinen ”kaulus”.
  • Ruokintaa ei pitäisi lopettaa kesken talven, koska linnut tottuvat syömään tietyllä paikalla. Talipallolla vierailevat talitiaiset ovat usein samoja ruokapaikalleen uskollisia lintuja, eivätkä ne välttämättä osaa yhtäkkiä etsiä ruokaa muualta.
  • Kaupasta löytyy vaikka mitä lintujen ruokaa, mutta ruuaksi käyvät hyvin esimerkiksi pihapiiristä kuivatut pihlajanmarjat tai ruusunmarjatkin. Siemenet, pähkinät ja rasvat käyvät hyvin.
  • Virallista suositusajankohtaa lintujen talviruokinnan aloittamiseksi ei ole. BirdLifen ohjeen mukaan ruokinta aloitetaan silloin, kun ravinnonsaanti luonnosta hankaloituu eli maa alkaa jäätyä tai sataa lunta. Ruokinnan voi hyvin aloittaa jo ennen sitä.
  • Lintujen houkuttelu pihapiiriin voi arveluttaa hygieniasyistä, mutta tartuntatautien riski on hyvin pieni Suomen luonnonlinnuissa. Esimerkiksi salmonellan vaaraa ei juuri ole.
  • Muista tärkein: Jos talviruokinnan aloittaa, sitä ei pitäisi lopettaa ennen kuin maa on keväällä sula ja linnut löytävät taas ruokaa luonnosta.

Kirjoittaja: Anna Karismo

Anna Karismo työskenteli Kotitalo-lehden päätoimittajana vuoden 2016 alkuun asti.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Anna Karismo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Arki