Yhtiökokoukseen saakin kokoontua kasvokkain – alan liitot suosittelevat silti etäyhteyksiä

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 12.3.2021

Aluehallintoviraston muuttuneen tulkinnan mukaan kokoontumisrajoitukset eivät koskekaan taloyhtiöiden yhtiökokouksia. Alan liitot suosittelevat tästä huolimatta edelleen etäyhteyksiä. Taloyhtiöille on luvassa myös lisäaikaa yhtiökokousten pitämiseen.

Aluehallintovirasto (AVI) muutti tulkintaansa yhtiökokouksista. Niitä ei enää lueta yleisötilaisuuksiksi, mikä tarkoittaa, että alueelliset kokoontumisrajoitukset eivät koske yhtiökokouksia.

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto ottivat tuoreeltaan kantaa muuttuneeseen tulkintaan.

– Tulkinta on tautiturvallisuuden kannalta erittäin huono. Isojen yhtiöiden kohdalla puhutaan sadoista osakkaista ja yksi isännöitsijä osallistuu useiden taloyhtiöiden kokouksiin. Riski viruksen leviämiseen on suuri, sillä sehän tarttuu isossa joukossa yhtä lailla, olipa tilaisuus lain mukaan yleisötilaisuus tai ei, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva huomauttaa tiedotteessa.

Isännöintiliiton mukaan kokoontumisrajoitukset ovat olleet taloyhtiölle tarpeellisia, sillä niiden avulla on voitu rajata kokouspaikalle tulijoiden määrää. Muuttuneen tulkinnan valossa ei ole enää selkeää, mihin raja vedetään.

Sekä Isännöintiliitto että Kiinteistöliitto muistuttivat etäyhteyksien käyttämisestä ja siitä, että kokouspaikalla pitää huolehtia tartuntatautilain mukaisista järjestelyistä, kuten mahdollisuudesta pestä tai desinfioida kädet sekä säilyttää turvavälit muihin ihmisiin. Järjestäjä eli taloyhtiö on vastuussa turvallisuustoimista.

Yhtiökokousten pitämiselle luvassa jatkoaikaa

Taloyhtiöissä on aikaa pohtia, miten kokous järjestetään turvallisesti, sillä oikeusministeriössä suunnitellaan lisäaikaa yhtiökokousten pitämiseen. Se tarkoittaisi, että esimerkiksi kevään varsinaiset yhtiökokoukset saavat lisäaikaa syksyyn saakka.

Sekä Isännöintiliitto että Kiinteistöliitto kannattavat jatkoaikaa. Kiinteistöliitto kuitenkin muistuttaa, että kokoukset kannattaa pitää normaaliin aikaan, jos se suinkin on mahdollista.

– Suosittelemme, että kaikki ne taloyhtiöt, joille yhtiökokouksen järjestäminen on koronatilanteesta huolimatta mahdollista, pitäisivät yhtiökokouksensa normaalissa aikataulussa. Tämä on tärkeää, jotta taloyhtiöt saavat tehtyä tarpeelliset päätöksensä eivätkä esimerkiksi korjaushankkeet viivästy pitämättä jääneen yhtiökokouksen vuoksi, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo liiton tiedotteessa.

Jos yhtiökokouksia lykätään paljon syksylle, on Kiinteistöliiton mukaan vaarana kokousten ruuhkautuminen.

Lue lisää: Etäyhtiökokous vaati opettelua, mutta onnistui hyvin: ”Näin voimme saada jokaisen äänen kuuluviin”

Lue lisää: Koronarajoitukset vaikuttavat yhtiökokouksiin – Miten yhtiökokous perutaan ja siirretään?

Aiheesta muualla:

Kiinteistöliitto: Taloyhtiöille tulossa lisäaikaa yhtiökokousten pitämiseen

Isännöintiliitto: Yhtiökokous voi olla koronalinko – AVI:n tulkinta herättää hämmennystä taloyhtiöissä

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korona Yhtiökokous