Onko mitään niin tunteellista kuin putkiremontti?

Kirjoittanut Merilla Kivineva 1.4.2020

– Tähän on tulossa putkiremontti lähivuosina, mutta ajankohtaakaan ei ole vielä päätetty, asuntoa esittelevä nainen kertoi.

Opiskelijalle parikin rauhallista vuotta kuulostivat hyvältä, ja niin syntyi vuokrasopimus.

Vuokralaisena putkiremontti ei huolettanut. Elelin tyytyväisenä useamman vuoden, kunnes postiluukusta tipahti tiedote, jossa kutsuttiin taloyhtiön yhteiseen infotilaisuuteen putkiremonttia koskien.

Luin taustaksi mukana tulleet paperit. Ei kuulostanut pahalta: remontti tehtäisiin sukittamalla ja asunnoissa voisi asua koko remontin ajan. Alakerran yhteisiin pesutiloihin järjestettäisiin vessat ja suihkut sille ajalle, kun oma huoneisto on käyttökiellossa.

Infotilaisuudessa en tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa.

Olin varttunut omakotitalossa ja asunut taloyhtiössä vasta muutaman vuoden vuokralla. Lähdin infotilaisuuteen uteliain mielin, sillä minulla ei ollut kokemusta taloyhtiön remonteista.

Infotilaisuudessa en tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa. Asiantuntijat kertoivat tulevasta, minkä jälkeen yleisö sai esittää omia kysymyksiään. Mieleen jäi elävästi, miten eräs nainen vaati kovaan ääneen, että talossa erotellaan jyvät akanoista, eli osakkaat vuokralaisista. Vuokralaiset kun voisivat hölmöyksissään käyttää käyttökiellossa olevia vessoja ja pilata koko remontin!

Olin ujo, enkä tohtinut sanoa, että vaikka vuokralla asunkin, niin järkeni juoksee ja ymmärrän kyllä, ettei paikoiltaan irrotettua pyttyä mennä käyttämään. Sen sijaan katsoin toista vuokralaista ja pidätimme naurua.

En arvannut, että putkiremontti on mitä tunteikkain asia. Tunteet vaikuttavat jopa päätöksentekoon, jossa vitkutellaan, koska itselle epämukavaa päätöstä ei haluta tehdä.

Nyt tiedän paremmin, että asuntoa esitellyt osakas oli huolissaan siitä, saisiko vuokralaista, kun talon yllä leijuu putkiremontin varjo. Ymmärrän, että infotilaisuudessa mesonnut osakas tuskin piti vuokralaisia alempana kastina, vaan oli kenties järkyttynyt siitä, ettei voi hallita omaa elämäänsä remontin aikana.

Koska niinhän se on: putkiremontissa menettää usein hallinnan omasta kodistaan. Putkiremontti tunkeutuu yksityiselle alueelle.

Putkiremontti tunkeutuu yksityiselle alueelle.

Perinteinen linjasaneeraus pakottaa muuttamaan väliaikaisasuntoon, eikä sukitusurakkakaan herkkua ollut. Kirjoittelin gradua jylinän, jyrsinnän, huudon ja asunnossa ramppaavien työntekijöiden keskellä. Ja vaikka saniteettitilat käytössä olivatkin, ei tuntunut hyvältä käyttää samoja tiloja kaikkien muiden asukkaiden kanssa. Yksityisyys kärsi. Niinpä kirjoitin graduani loppuun maaseudun rauhassa, kaukana sukitusurakoista ja yhteisistä suihkuista.

Urakan jälkeen tunnelma talossa muuttui. Remontti sujui sukkelaan ja aikataulussa. Ihmiset rentoutuivat, voivottelu väheni ja pian koko remontti unohdettiin. Koettelemus ei siis ollutkaan niin hurja, kuin moni alkuun pelkäsi.

Tunteiden räiske laantui, ja jäljelle jäi vain tyytyväisyys: ihan hyvinhän se meni.

Lue myös: Voiko putkiremontti säästää rahaa? Kyllä, ja usein arkikin helpottuu

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Naapurit Putkiremontti