Varmista taloyhtiön kattoturvallisuus

Kirjoittanut JJ-Kattohuolto 8.3.2022
Taloyhtiön kattoturvallisuus kuntoon JJ-Kattohuolto Puiset kattotikkaat ovat yleinen vaaranpaikka etenkin vanhoissa kerrostaloissa.

Vaurioituneet lumiesteet, turvaköysien kiinnityspisteiden puuttuminen ja puiset kulkusillat voivat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita kiinteistöissä. Taloyhtiön hallitus on viime kädessä vastuussa kattoturvasta.

Laki velvoittaa, että kaikissa rakennuksen huollettavissa ja tarkastettavissa osissa on turvallista työskennellä. Suomessa sattuu vuosittain jopa 30 000 kaatumisesta tai putoamisesta johtuvaa työtapaturmaa. Etenkin vanhojen kerrostalojen kattoturvallisuudessa on monesti parantamisen varaa.

Rakennusmääräykset velvoittavat

Määräysten mukaan rakennuksen sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdat sekä ympäröivät katualueet tulee suojata katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Silti kattotarkastuksessa törmätään säännöllisesti viallisiin lumiesteisiin tai jopa esteiden puuttumiseen.

Toinen tyypillinen ongelma on turvaköysien kiinnityspisteiden puuttuminen. Rakennusmääräysten mukaan kiinnitysrakenteet turvaköysiä varten tulisi löytyä yli yhdeksän metriä korkeasta rakennuksesta. Määräyksistä ja kehotuksista huolimatta asia on saattanut jäädä hoitamatta.

CE-merkintä kertoo turvallisesta tuotteesta

Kattosillat toimivat kulkuyhteytenä seinä- tai lapetikkaan jatkeena huoltokohteille, esimerkiksi savupiipulle. Niiden tehtävä on varmistaa turvallinen liikkuminen katolla. Monissa kiinteistöissä on edelleen puiset kattosillat, jotka eivät täytä nykyisiä määräyksiä. Sinkitetyn kattosillan osalta on puolestaan syytä muistaa, ettei siihen saa kiinnittyä. Kattoturvatuotteen pätevyyden varmistava CE-merkintä jaetaan kahteen luokkaan, joista 2. luokan tuotteet toimivat turvaköyden kiinnityspisteinä.

Kaikki JJ-Kattohuolto Oy:n turvatuotteet ovat CE-merkittyjä. Asennusluokka löytyy CE-merkintätodistuksesta, joka tulee tilatun tuotteen mukana. Tuotteet voidaan kätevästi asentaa esimerkiksi katon vuosihuollon yhteydessä.

Kuka tekee kattotarkastuksen?

Kattotarkastus kannattaa aina teettää työhön pätevöityneellä ammattilaisella.

Valitsemalla osaamaton ja halvimman hinnan tekijä, taloyhtiölle voi seurata sekä talous- että turvallisuusriskejä. Vaarana on, että katolta jää raportoimatta olennaisia puutteita tai taloyhtiö päätyy tekemään turhia ja kalliita hankintoja. Virheelliseen tietoon perustuvien suositusten pohjalta voidaan pahimmillaan myydä jopa kokonaisia kattoremontteja. JJ-Kattohuolto Oy korostaa kaikessa toiminnassaan luotettavuutta ja asiakaslähtöisyyttä. Tekijät ovat alan huippuammattilaisissa ja käytössä ovat markkinoiden parhaat tuotteet.

Artikkelissa asiantuntijana työnjohtaja Jonne Vikeväinen

JJ-Kattohuolto Oy on kattoammattilaisten ja peltiseppien perustama yritys, jonka erikoisosaamista ovat kattojen kuntotarkastukset, kattohuollot, pinnoitukset ja kattoturvatuotteet. Kysy taloyhtiön vuosihuoltosopimuksesta! Lisätietoja saat osoitteesta jj-kattohuolto.fi.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Katto