Rännien syyssiivous – kuka hoitaa?

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 13.9.2022
Anna-Kaisa Jormamainen

Ennen talvea asuintalojen rännit puhdistetaan roskista, lehdistä ja neulasista. Työ tehdään korkealla, ja siksi turvallisuus on tärkeää.

Rännien syyssiivous on pian ajankohtaista. Useimmissa taloyhtiöissä rännit, syöksytorvet ja kattokaivot siivotaan kahdesti vuodessa: juuri ennen talvea ja sen jälkeen. Kun järjestelmä on puhdas, vesi kulkee hallitusti katolta sadevesiviemäreihin ja myös kourujen ja rännien elinikä kasvaa.

– Jos rännejä ei puhdista ja syntyy tukoksia, vesi ei mene viemäreihin, vaan valuu muualle. Tällöin talon ympäristön kosteusrasitus kasvaa ja vesi voi valua myös seinille tai päätyä jopa talon rakenteisiin. Roskat lisäävät myös talvista jäätymisriskiä. Juuri jäätymisriskin vuoksi kerrostalojen vesikourussa ja syöksytorvessa pitäisi aina olla saattolämmitys, Vesivek Oy:n liiketoimintajohtaja Timo Skarp kertoo.

Rännien syyssiivous sujuu riskittömämmin henkilönostimen avulla

Skarpin mukaan rännien puhdistuksessa turvallisuus on ”huikean tärkeää”, sillä korkealla riskit kasvavat. Hänen mukaansa työ sujuu riskittömimmin henkilönostimen avulla. Henkilönostimella myös maallikko pystyy siivoamaan rännejä turvallisesti.

Jos rännejä ei puhdista ja syntyy tukoksia, vesi ei mene viemäreihin, vaan valuu muualle.

Timo Skarp

Kun töitä tehdään nostimen sijaan katolla tai tikkailla seisten, tehtävä jätetään yleensä ammattilaiselle, sillä työssä pitää käyttää valjaita ja turvaköysiä. Taloyhtiö on vastuussa siitä, että katolla on toimivat turvaköysien kiinnityspaikat.

Taloyhtiön huoltosopimukseen on hyvä kirjata, että rännit puhdistetaan kahdesti vuodessa. Tällöin huoltoyhtiö huolehtii asiasta itse tai ulkoistaa työn siihen erikoistuneelle yritykselle. Alan erikoisosaajilla on kokemusta, hyvä kalusto ja he osaavat toimia turvallisesti yläilmoissa.

Lue myös: Tarkista taloyhtiön leikkipaikan kunto keväisin ja syksyisin

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Katto Kunnossapito