Teletilan turvallisuus on etätöiden takia entistä tärkeämpää

Kirjoittanut Kimmo Luukkonen 8.2.2022
Teletilan turvallisuus on taloyhtiön hallituksen vastuulla. Kuvitus: Anna-Kaisa Jormanainen

Miten asiattomat pidetään loitolla taloyhtiön teletilasta ja taataan samalla helppo kulku asentajille?

Taloyhtiön hallitus on vastuussa kiinteistön teletilan eli talojakamon turvallisuudesta.

– Hyvin moni tekee edelleen etätöitä ja siksi talojakamon turvallisuus on erittäin ajankohtainen aihe. Tilan kautta kulkee paljon tärkeää ja arkaluonteistakin tietoa, Traficomin johtava asiantuntija Ari Karppanen toteaa.

Hyvin moni tekee edelleen etätöitä ja siksi talojakamon turvallisuus on erittäin ajankohtainen aihe.

Talojakamoon tulee päästää vain teleammattilaisia, ja siksi sen oven lukossa on eri sarjoitus kuin muualla kiinteistössä. Tietoturvan vuoksi ja asentajien kulun helpottamiseksi Karppanen suosittelee vahvasti, että teletilan lukko sarjoitetaan niin sanottuun KTL1E-sarjaan. Oveen asennetaan Abloyn sähkömekaaninen älylukko, johon teleurakoitsijoilla on avain. Jos avain hukkuu, se voidaan kuolettaa.

Ulko-oven viereen asennetaan samalla KTL1E-avaimella avautuva avainsäilö, jonka sisällä on kiinteistön reittiavain. Reittiavaimella asentaja pääsee sisälle ja kulkemaan jakamon ovelle. Järjestelmä helpottaa kaikkien osapuolten arkea. Ilman sitä teleurakoitsijoiden pitää mahdollisesti tilata huoltomieheltä tai isännöitsijältä oven avaus, mistä syntyy odotusta, lisätöitä ja rahanmenoa. Järjestelmän vuoksi taloon pitää asentaa tai päivittää kaksi lukkoa.

Taloyhtiö saa näin toimittaessa jakamoonsa kaksi omaa avainta, mutta hyvä käytäntö on, että vain teleasentajat käyvät tilassa. Kiinteistön remonttienkin aikana ovi pidetään visusti lukossa. Jos tilassa joudutaan tekemään tilapäisesti muita kuin teletöitä, paikalla pitää olla valvoja, vaikkapa teleyhtiön edustaja.

Lue myös: Avainturvallisuus voi estää asuntomurtoja
Lue myös: Uusi järjestelmä taloyhtiön laitetilojen lukitukseen

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 1/2022

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Tietosuoja