Avainturvallisuus voi estää asuntomurtoja

17.10.2019
Avainturvallisuuden suhteen kannattaa pohtia, millä kaikilla tahoilla on yleisavain taloyhtiöön. Yleensä yleisavainta tarvitsee huoltoyhtiö.

Lähes puolet suomalaisista arvioi, ettei omassa taloyhtiössä ole tehty mitään murtoturvallisuuden parantamiseksi. Taloyhtiön kannattaa kiinnittää huomiota lukitukseen ja avainturvallisuuteen. Yleisavainta kannattaa säilyttää huoltoyhtiössä.

Taloyhtiöiden heikko varautuminen asuntomurtoihin kävi ilmi Abloyn Taloustutkimuksella teettämästä turvallisuustutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan jopa 70 prosentilla taloyhtiöistä on käytössään patentoimattomat lukitusjärjestelmät, joiden avaimia voi kopioida.

Varkaat kyttäävät etenkin remontoitavia taloyhtiöitä. Yhä useampi ta­lo­yh­tiö sar­joit­taakin lukkonsa uu­del­leen suurien re­mont­tien yh­tey­des­sä.

Yleisavaimet ja niiden hallussapito kannattaa miettiä tarkkaan. Yleensä avaimet ovat huoltoyhtiön hallussa. Kun talossa tehdään remontti, ne luovutetaan myös suunnittelu- tai remonttiyritykselle.

Hallituksen ja huoltoyhtiön on hyvä painottaa avainten vastaanottajalle turvallisuusnäkökohtia. Haltijan pitää säilyttää avaimet lukitussa kaapissa. Avainten luovutuksista ja palautuksista tulee myös pitää kirjaa.

Yleisavain kannattaa pitää huoltoyhtiössä

Monissa pienissä taloyhtiöissä vara-avaimia saatetaan säilyttää ”patjan alla” tai sovitussa piilossa. Ongelmia tulee, kun yleisavainta tarvitaan ja avaimista vastaava asukas on lomalla. Kun hallituksen puheenjohtajat ja avainvastaavat vaihtuvat, avain saatetaan myös unohtaa pyytää takaisin taloyhtiölle.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija, VT Jaana Sallmén suosittelee huoltoyhtiötä avainten säilyttäjäksi juuri turvallisuuden takia.

Yleisavainten määrää ei ole rajoitettu laissa, mutta avainturvallisuuden nimissä niitä kannattaa olla mahdollisimman vähän. Eri rappujen asuntojen ovet, teletilat, tekniset tilat, yleistilat ja talossa olevien yritysten tilat olisi hyvä sarjoittaa eri avainsarjoihin. Jos yksi avain hukkuu, kaikkia taloyhtiön lukkoja ei tarvitse uusia.

Yleisavainten joutuminen vääriin käsiin harvinaista

Jotta asukkaiden ei tarvitse pelätä avainten vuoksi isossa remontissa, hallituksen kannattaa valmistella yhtiökokoukselle päätös, että remontin jälkeen kaikkien asuntojen lukot sarjoitetaan uudelleen.

Jos taloyhtiöön ei haluta enää ottaa käyttöön yleisavaimia, asukkaat luovuttavat yhden avaimen huoltoyhtiölle hätätilanteita varten. Taloyhtiö ei voi kuitenkaan pakottaa asukasta antamaan kotiavainta huoltoyhtiölle.

Asukas ottaa tällöin riskin, että taloyhtiön edustaja joutuu hätätapauksessa tulemaan asuntoon ilman avainta. Jos epäillään esimerkiksi vesivahinkoa, huoltomies rikkoo oven. Asukas maksaa itse oven korjauskustannukset.

Asuntomurtojen arvioidaan lisääntyvän

Taloustutkimuksen ja Abloyn kyselyyn vastanneista lähes puolet arvioi, ettei omassa kodissa tai taloyhtiössä ole tehty mitään toimenpiteitä murtoturvallisuuden parantamiseksi. Kaksi kolmannesta uskoo asuntomurtojen lisääntyvän tulevaisuudessa.

Luottamus isännöintiyhtiöiden tapaan hoitaa yleisavainten hallinta on kuitenkin kohtalaisella tasolla. Liksi 60 prosenttia tutkimukseen osallistuneista uskoo isännöitsijän olevan ajan tasalla siitä, kenellä ja missä talon yleisavaimet ovat.

Vain alle puolet vastanneista kertoo, että avainturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota taloyhtiössä.

 

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Lukot Turvallisuus