Uusi järjestelmä taloyhtiön laitetilojen lukitukseen

Kirjoittanut Kirsi Salo 13.2.2019
KTL1E taloyhtiossa Kuva: Abloy

Uusi lukitussuositus parantaa taloyhtiöiden tietoliikenteen turvallisuutta.

Teletilojen lukitusjärjestelmäsuositus muuttuu. Jatkossa kaikki taloyhtiöiden uudet ja saneerattavat laitetilat suositellaan sarjoittamaan aiemman KTL1-järjestelmän sijasta uudella KTL1E-järjestelmällä.

Teletiloja ovat esimerkiksi talojakamo ja muut sellaiset tilat, joissa on eri tietoliikenneyritysten toimittamia kaapelisolmuja ja laitteita. Yhteisestä järjestelmästä ovat sopineet valtakunnallisesti Yrityssuojeluyhdistys ry, Finanssialan Keskusliitto, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, STUL ry, valtakunnalliset teleyritykset ja Abloy Oy.

Uusien KTL1E-avainten toimitukset alkavat 1. tammikuuta 2015. Vanhoja mekaanisia avaimia ei enää saa vuonna 2015.

Nettiseppien kulkemisista jää jälki

Teletilojen lukitusturvallisuus on taloyhtiön vastuulla. Järjestelmä voidaan muuttaa, kun lukitusjärjestelmää muutenkin uusitaan. Uusi sähköinen järjestelmä voi vaatia sähkövetoja, mutta tuloksena on entistä parempi avainturvallisuus. Reittiavainta ei enää tarvitse antaa ulkopuoliselle työntekijälle pysyvästi, ja jokaiseen avainsäiliöön jää jälki jokaisesta avauksesta.

KTL1E-lukitusjärjestelmä helpottaa taloyhtiön ostamien palvelujen toimitusta, sillä teleyritysten edustajat pääsevät teletilaan asennus- ja huoltotoimenpiteisiin ilman, että isännöitsijän tarvitsee erikseen järjestää ovenavaus.

KTL1E- lukitusjärjestelmä on Viestintäviraston suosituksen mukainen tapa lukita teletilat ja reittiavaimille tarkoitetut avainsäilöt. Suosituksella turvataan viestintäsalaisuutta ja tietoturvallisuutta. Lukituksen toimittaa Abloy-valtuutettu lukkoliike ja kustannuksista vastaa taloyhtiö.

Taloyhtiön turvasäännöt ja käytännöt selviksi

Koska taloyhtiö vastaa laitetilojensa lukituksesta ja sisäverkon tietoturvallisuudesta, hallituksen tai yhtiökokouksen on hyvä luoda tiloihin pääsystä selvät pelisäännöt. Esimerkiksi asukkailla ei pidä olla pääsyä taloyhtiön yhteisiin laitetiloihin. Tietoturvan säilyttämistä pitää miettiä esimerkiksi silloin, jos jollekin asukkaalle sallitaan pääsy laitetiloihin taloyhtiön omien tietoliikennelaitteiden asentamista tai ylläpitoa varten.

Talojakamon ja muiden laitetilojen lukkoja ei saa sarjoittaa samaan sarjaan kiinteistön muiden lukkojen kanssa.

Avaimet tulee luovuttaa vain kuittausta vastaan ja niitä luovutettaessa vastaanottajalle on painotettava viestinnän luottamuksellisuuden merkitystä. Luovutetuista avaimista ja niiden palautuksesta tulee pitää kirjaa.

Kirsi Salo

Kirjoittaja: Kirsi Salo

Taloyhtiön hallitustyö on tärkein varallisuudenhoitokeinoni. Isännöintiliiton viestintäpäällikkönä autan isännöintialaa ymmärtämään muutoksia, kehittymään ja siten hoitamaan kotejamme ja omaisuuttamme paremmin.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Kirsi Salo →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Lukot