Taloyhtiön ikkunaremontti säästää tuhansia euroja

22.9.2015
Taloyhtiön vanhojen ikkunoiden remontointi tuo selviä säästöjä, kun lämpöhukka vähenee.

Ikkunaremontti vaikuttaa kiinteistössä niin asumismukavuuteen kuin asukkaiden terveyteenkin. Vaihtamalla nykyaikaisiin ikkunoihin taloyhtiö voi pienentää vuotuista lämmityslaskuaan jopa tuhansilla euroilla.

Modernin ikkunan ääressä ei vedä, talvella lasit eivät hohka kylmää ja kesällä ne vähentävät paahteen vaikutusta. Modernit ikkunat eristävät tehokkaasti myös ulkoa kantautuvia ääniä.

Ikkunatekniikalla voi vaikuttaa huoneiden ilmanpaineeseen, joka taas on olennainen ilmanlaadun ja asukkaiden terveyden kannalta. Parhaimmillaan uudet ikkunat kohentavat myös sisäilman  laatua ja parantavat koko talon ilmanvaihtoa.

Lämmitysenergiaa jää säästöön

Ikkunoiden energiatehokkuus on parantunut roimasti.

Modernit ikkunat ovat jopa kymmenen kertaa energiatehokkaampia kuin vanhat ikkunanvalmistaja Skaalan mukaan: vanha kaksilasinen ikkuna päästää läpi lämmitysenergiaa noin 300 kilowattituntia per neliömetri vuodessa, kun ikkunateollisuuden parhaat tuotteet kuluttavat enää 30–40 kilowattituntia.

Kun kiinteistöjen käyttämästä energiasta noin viidennes vuotaa ikkunoiden läpi, merkitsee tämä, että yksittäinen taloyhtiö voi pienentää vuotuista lämmityslaskuaan tuhansilla euroilla vuodessa pelkästään uusien ikkunoiden avulla.

Kaikissa tapauksissa lämpölasku ei kuitenkaan pienene. Näin voi käydä vanhassa talossa, jossa ei ole korvausilmaventtiileitä.

Modernit ikkunat ovat jopa kymmenen kertaa energiatehokkaampia kuin vanhat.

Tuloilmaikkuna on tehokas vaihtoehto

Ikkunaremontin yhteydessä venttiilit tehdään yleensä seiniin. Toinen vaihtoehto on valita korvausilmaventtiilin sisältävä ikkuna.

Ikkunoiden venttiilejä ja äänenvaimentimia kehittävän ja valmistavan Dir-Airin toimitusjohtaja Tapio Tarpio väittää, että oikein suunniteltu tuloilmaikkuna on kaikkein kustannustehokkain lämmön talteenottolaite.

Hän kertoo Dir-Airin remontoineen vastikään asunnon, jonka ilmanpaine oli 118 pascalia. Hyvä ilmanpaine on silloin, kun pascaleita on vain noin kymmenen.

– Sellainen ilmanpaine (118 pascalia) imee kaikki partikkelit seinän läpi, viemäristä ja rappukäytävästä, ja on aivan selvää, että siitä tulee haitallisia terveysvaikutuksia, Tarpio sanoo.

Investointi maksaa itsensä takaisin

Tuloilmaikkunoita asennetaan eniten taloihin, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Tarpion mukaan ne sopivat myös painovoimaisen ilmanvaihdon rakennuksiin.

Koneellisen poisto- ja tuloilmanvaihdon taloissa tuloilmaikkunat kannattaa asentaa olohuoneisiin ja makuuhuoneisiin tasaamaan ilmanpainetta.

–Tuloilmaikkunoihin vaihtaminen maksaa, mutta niiden tehokas toiminnallisuus palauttaa taloyhtiölle rahan, Tarpio lupaa.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Ikkunat Korjaushanke Rakentaminen