Taloyhtiöt velkaantuvat vauhdilla

28.4.2016
Kuva: Kaisa Leiwo Korjausvelka ja remonttien kasvaneet kustannukset kasvattavat taloyhtiölainoja. Myös julkisivuremontin hinta on noussut.

Lähiöiden korjauspommin vuoksi taloyhtiölainat ovat kasvaneet valtavasti verrattuna yksityishenkilöiden lainoihin. Korjauskustannukset ovat lähes kolminkertaistuneet.

SKH-Isännöinti tutki korjauskustannuksia taloissa, joissa tarvittiin sekä linjasaneerausta että julkisivuremonttia. Vuonna 2014 talojen korjauskustannukset olivat noin 60 euroa neliöltä. Seuraavana vuonna kustannukset olivat nousseet hieman alle 150 euroon neliöltä, eli lähes kolminkertaistuneet.

– Lähiöiden korjauspommi on nyt selvästi toteutumassa, toimitusjohtaja Markku Kulomäki SKH-Isännöinnistä toteaa.

Etukäteen säästämisen kulttuuria ei ole toistaiseksi syntynyt, vaan remontteja rahoitetaan lainalla.

Etukäteen säästämisen kulttuuria ei ole toistaiseksi syntynyt, vaan remontteja rahoitetaan lainalla. Vieras pääoma oli lisääntynyt vertailun taloyhtiöissä lähes 60 prosenttia edellisvuodesta.

Hoitovastikkeiden nousu sen sijaan oli ollut hyvinkin maltillinen, jopa alle keskimääräisen ansiotason nousun. Vanhojen ja uudempien kerrostalojen vastikkeissa ei ole suurtakaan eroa.

– Varmaankin vastikkeita ei ole haluttu nostaa johtuen yleisestä kustannus- ja palkkatason kehityksestä. Toisaalta lainarahoitusta oli tarjolla edullisesti eli sitä käytettiin korjauskustannuksiin reilusti, Markku Kulomäki sanoo.

SKH-Isännöinti Oy tutki isännöimiensä taloyhtiöiden hoitovastikkeet, lämmityskulut, korjauskustannukset sekä vieraan pääoman osuuden. Vertailussa oli mukana noin 230 vuosina 1950–1970 rakennettua taloa pääkaupunkiseudulta. Talot ovat tulleet elinkaaressaan vaiheeseen, jossa tarvittiin sekä linjasaneerausta että julkisivun peruskorjausta.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Lainat