Taloyhtiön yleisavainta on säilytettävä huolellisesti – näin se onnistuu

Kirjoittanut Merilla Kivineva 31.10.2019

Taloyhtiön yleisavaimen säilytys kannattaa ulkoistaa huoltoyhtiölle tai lukkoliikkeelle. Jos hallitus kuitenkin haluaa säilyttää avainta itse, täytyy noudattaa erityistä huolellisuutta ja tarkistaa vakuutukset.

Taloyhtiö on vastuussa yleisavaimista, sillä asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiö vastaa perusjärjestelmistä, joihin myös lukitusjärjestelmä kuuluu. Yleisavainta on säilytettävä huolellisesti, eikä sitä saa käyttää jokapäiväisenä käyttöavaimena.

– Se, mitä pidetään huolellisena säilytystapana, arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Ainakin avain on merkittävä siten, ettei sitä voi yhdistää tiettyyn paikkaan, ja sitä on suositeltavaa säilyttää lukkojen takana. Mikäli huolellisuutta ei noudata ja yleisavain joutuu vääriin käsiin, voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia sanoo.

Avainhallinta kannattaa ulkoistaa

Avainhallinnan organisointi kuuluu lakimääräiseen isännöintiin, ja usein isännöintiyritys ulkoistaa avainhallinnan huoltoyhtiölle tai lukkoliikkeelle. Vaikka taloyhtiöllä ei olisi isännöintiä, kannattaa avainhallinnasta huolehtiminen antaa ammattilaisten käsiin.

Lue lisää: Avainturvallisuus voi estää asuntomurtoja

Jos hallitus kuitenkin haluaa itse vastata avainhallinnasta, kannattaa joku hallituksen jäsen nimetä siitä vastaavaksi henkilöksi. Hänen tehtäviinsä kuuluvat kaikki avainhallintaan ja lukitukseen liittyvät asiat, kuten avainten huolellinen säilytys.

– Mikäli yleisavainta säilytetään kiinteistössä, on hyvä myös tarkistaa, mitä kiinteistövakuutus- ja kiinteistönomistajan vastuuvakuutusehdot sanovat avainten säilytyksestä ja tehdä säilytysratkaisut sen mukaisesti, Lauhia neuvoo.

Ovenavauspalvelu on tätä päivää

Aina on mahdollista, että joku asukkaista unohtaa avaimensa sisälle. Jos avainta säilyttää huoltoyhtiö tai lukkoliike, on heillä yleensä päivystys tällaisten tilanteiden varalta. Maksua vastaan asukas tullaan päästämään sisään vaikka keskellä yötä.

Mutta entä jos avain on hallituksella? Täytyykö vastuuhenkilön olla aina avaimen unohtaneiden asukkaiden tavoitettavissa?

– Ovenavauspalvelu on nykyaikaa ja ainakin isoissa yhtiöissä tarpeen. Mikäli tällaista palvelua ei ole tarjolla, eivät pulaan joutuneet osakkaat varmastikaan ole tyytyväisiä järjestelyyn. Näin ollen yhtiön on periaatteessa tarjottava ovenavauspalvelua, Lauhia pohtii.

Käytännössä tällaisen palvelun tarjoaminen hallituksen toimesta ei ole kestävää, ja siksi olisikin suositeltavaa tehdä lukkoliikkeen tai huoltoyhtiön kanssa sopimus ovenavauspalvelusta.

Lue myös: Lukkoremontti tulossa? Vertailimme erilaiset lukitusjärjestelmät

Merilla Kivineva

Kirjoittaja: Merilla Kivineva

Merilla Kivineva työskenteli Isännöintiliitossa viestinnän asiantuntijana marraskuuhun 2021.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Merilla Kivineva →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Lukot Turvallisuus