Lukkoremontti tulossa – mekaaninen vai sähköinen lukitus?

12.12.2018
Kuvitus: Maxim Usik Taloyhtiöille on nyt tarjolla monenlaisia lukitusvaihtoehtoja.

Lukitusjärjestelmän valinta riippuu taloyhtiön tarpeista. Tällaisia lukitusjärjestelmiä taloyhtiöissä suositaan nyt.

Vaikka maailma muuttuu vauhdilla, vanha tuttu mekaaninen lukitus elää yhä vahvana. Sen valitsee edelleen noin kaksi kolmasosaa lukitusjärjestelmiään uudistavista taloyhtiöistä.

Mekaniikkaa ja sähköisiä toimintoja yhdistävien elektromekaanisten lukitusjärjestelmien tarjonta on kasvanut. Ne tarjoavat perinteisten toimintojen oheen kiinnostavia lisäratkaisuja.

Esimakua tulevaisuudesta tuovat puhtaasti digitaaliset lukitusratkaisut. Niitä ohjataan esimerkiksi älypuhelimella. Jo nyt niiden ominaisuudet ovat erittäin monipuoliset.

Tulevaisuus siis on jo täällä. Taloyhtiön pitää vain päättää, mitä se haluaa.

Riskit hallintaan

Tavanomainen mekaaninen lukitus ovat turvallinen ensimmäiseen avaimen katoamiseen asti. Kadonneen avaimen löytäjä voi päästä avaimella asuntoon, ehkä ulko-ovestakin, jos vain keksii, mihin taloon avain kuuluu.

Tämän välttämiseksi avaimeen ei pidä koskaan liittää tunnistetietoja, ja kadonneesta avaimesta on välittömästi ilmoitettava. Isännöinti arvioi riskin ja tarvittaessa hoitaa pulman soittamalla paikalle lukkoliikkeen, joka sarjoittaa lukon uudelleen ja valmistaa asukkaalle uuden avaimen.

Turvataso on siis palautettavissa, mutta se maksaa. Lisäksi lopulta on seinä vastassa: kaikki sarjoitusvaihtoehdot on käytetty. Merkittäväksi pulma voi muodostua isossa taloyhtiössä, joissa asukasvaihtuvuus on suuri – kuten vuokrataloyhtiössä.

Kuinka hyvin valmistaja huolehtii tietoturvasta?

Elektromekaanisissa ja täysin digitaalisissa lukitusratkaisuissa näitä huolia ei ole. Jos avain katoaa, lukitusjärjestelmään ohjelmoidaan tieto, ettei kyseinen avain enää toimi talon lukoissa. Sähköinen ”uudelleensarjoitus” voidaan tehdä kuinka monta kertaa tahansa. Se on nopeaa ja edullista.

Elektromekaaniset lukitusjärjestelmät ovat yleisesti ottaen yhtä turvallisia kuin mekaaniset. Digitaalisten lukitusjärjestelmien turvallisuus taas riippuu siitä, kuinka hyvin valmistaja on hoitanut tietoturvaratkaisut ja kuinka hyvin käyttäjä huolehtii tietoturvasta. Riskit ovat erilaiset.

Erilaisia elinkaaria

Mekaaniset lukot ovat käytettävyydeltään ja luotettavuudeltaan huippuluokkaa ja niiden toiminnallinen elinkaari pitkä. Hyvä esimerkki on tuttu Abloyn Classic-sarjan lukko avaimineen. Niitä on yhä paljon käytössä taloyhtiöiden huoneisto-ovissa – jopa 1960-, 1970- ja 1980-lukujen asennuksina.

Elektromekaaniset ja täyssähköiset lukitusjärjestelmät eivät häviä mekaanisille ratkaisuille käytettävyydessä, mutta yhtä pitkää huoletonta käyttöikää niille ei ainakaan toistaiseksi luvata. Tällä haavaa valmistajat puhuvat varoen 10–20 vuoden elinkaaresta. Kuten sähköisessä maailmassa yleensä, sähköisten lukkoratkaisujenkin tekniikka todennäköisesti vanhenee tuossa ajassa ja uutta tekniikkaa tulee tilalle.

Mekaaniselle lukolle riittää huolloksi tippa öljyä.

Huollon kannalta mekaaniset lukot ovat helppoja: toiminnan tarkastus ja ehkä tippa öljyä silloin tällöin riittää. Kun sähkö astuu kuvioon, asiat mutkistuvat hieman – tuotteesta riippuen. Jos lukossa on paristo, pitää se vaihtaa. Jos lukkoon tulee sähköjohto, oven avautumisliike todennäköisesti hiertää sen vaihtokuntoon vuosien saatossa.

Sähkötuotteiden ylläpito kuuluu ammattilaisille, joten huoltosopimus lukkoliikkeen kanssa voi olla paikallaan. Moni valmistaja tosin markkinoi tuotteitaan huoltovapaina. Ennen järjestelmän hankintaa taloyhtiön kannattaa selvittää, mitä se todella tarkoittaa.

Oivia ominaisuuksia

Ominaisuuksien monipuolisuudessa sähköiset lukitusjärjestelmät hakkaavat mekaanisen lukituksen mennen tullen. Jos taloyhtiö tarvitsee kulunvalvontaa, sähköinen järjestelmä on paras ratkaisu.

Muutamissa järjestelmissä on esimerkiksi mahdollista tehdä avaimiin rajoitteita: perheen vanhemmat pääsevät verkkokellariin, mutta lapset eivät, koska se ei ole lasten leikkipaikka. Tai yleisten tilojen lukot voidaan ohjelmoida niin, ettei tiloihin ole kenelläkään pääsyä yöaikaan – tämä voi vähentää ilkivaltaa. Tai remonttimiesten avaimet voidaan ohjelmoida niin, että heillä on pääsy kiinteistöön ainoastaan arkisin ja työaikaan.

Sähköisen avaimen kanssa liikkuvista jää aina jälki.

Sähköisen avaimen kanssa liikkuvista jää aina myös jälki, lokimerkintä, joten kulkijoiden liikkeitä voidaan tarvittaessa tarkastella tietokoneelta jälkikäteen. Ylipäätään lukituksen hallittavuus ja etäkäytön ominaisuudet ovat asioita, joissa sähköiset järjestelmät loistavat.

Hankintahinnaltaan sähköiset lukitusratkaisut ovat mekaanisia kalliimpia, mutta vuosien kuluessa ne alkavat tuottaa säästöä erityisesti taloyhtiöissä, joissa kadonneita avaimia ja lukkojen uudelleenpäivityksiä on paljon.

Tyypillisesti kerrostalon lukituksen uusiminen maksaa tuhansia euroja, harvoin yli 10 000 euroa.

Tekniikan kehittyessäkin yksi asia silti säilyy: Kuljemme yhä kotiavain taskussa – oli avain mekaaninen, sähköinen, tunnistelätkä tai koodi älypuhelimessa.

Juttuun haastatellut asiantuntijat:

Myyntipäällikkö Joona Sundman, Abloy Oy

Taloyhtiölukitusjärjestelmien asiantuntija Mikki Anttila, Certego Oy

Suomen myyntijohtaja Toni Päivinen, iLOQ Oy

Totta vai tarua?

Henkilö laittoi someen kuvan, jossa näkyi hänen kotiavaimensa. Kuvan perusteella joku kopioi avaimen ja murtautui kotiin.

Pääosin tarina lankeaa urbaanilegendojen joukkoon.

Lukitusalan asiantuntijoiden mukaan avaimen pitäisi ensinnäkin olla vanha ja rakenteeltaan yksinkertainen. Toiseksi avaimesta pitäisi saada pari kuvaa eri kulmista – yksi ei riitä. Kolmanneksi rötöstelijällä pitäisi olla käytettävissään avainverstaan koneet, koska käsityönä ei synny tarpeeksi tarkkaa tulosta.

Toisin sanoen temppu ei onnistu harrastajalta, eikä välttämättä ammattilaiseltakaan.

Modernien mekaanisten, kaikkien elektromekaanisten ja täyssähköisten lukkojen avainten kopiointi on sen sijaan kuvan perusteella mahdotonta.

Tästä huolimatta ei kannata esitellä somekuvissa avaimiaan, kuten ei henkilökorttia tai passiakaan.

Oviturvallisuus – muista myös nämä

  • Turva- eli varmuuslukko. Asennetaan ulko-oveen vakiolukon lisäksi. Mekaaninen tai elektromekaaninen.
  • Saranatapit. Asennetaan oven karmiin. Estävät oven nostamisen pois paikaltaan, kun ovi on suljettu.
  • Ovisilmä. Perinteinen linssi tai sähköinen pienoiskamera, jonka kuvan voi saada jopa älypuhelimeen.
  • Kirjeluukun aukaisurajoitin. Estää käden työntämisen luukusta sisälle ja oven avaamisen vääntönupista.
  • Lukon vääntönupin suoja. Oven sisäpuolelta avaavan vääntönupin ympärille asennettava turvakaulus
  • Varmuusketju. Ei varsinainen murtoturvatuote, mutta lisää turvallisuutta avattaessa ovea tuntemattomalle.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Lukot