Taloyhtiöiden talous kestänyt hyvin korona-ajan, remonttien aloittamista kuitenkin epäröidään

Kirjoittanut Mari Schildt 2.11.2020
Taloyhtiöiden talous on pankkien mukaan kestänyt hyvin korona-ajan Kuva: Outi Kainiemi

Taloyhtiöt eivät ole juurikaan hakeneet koronan takia maksujärjestelyitä, mikä kertoo siitä, että taloyhtiöiden talous on hyvällä mallilla. Remontteja on kuitenkin siirretty eteenpäin, kerrotaan pankista. Tilaajille

Taloyhtiöiden talous on toistaiseksi selvinnyt koronasta paremmin kuin vielä keväällä pelättiin. Pankkien mukaan taloyhtiöt ovat suoriutuneet lainamaksuistaan, eikä maksujärjestelyitä ole juuri tarvittu.

− Taloyhtiöt eivät ole juurikaan kääntyneet pankkien puoleen maksujoustoissa. Tilanne ei tietenkään ole vielä ohi. Tarve joustoille syntyy vasta kuukausia sen jälkeen, jos työllisyystilanne joko yleisesti tai alueellisesti merkittävästi heikkenee, sanoo OP:n pk-yritysten ja yhteisöjen liiketoiminnasta vastaava johtaja Heikki Peltola.

Tilanne ei tietenkään ole vielä ohi.

Sekä OP, Nordea että POP Pankki kertovat, että taloyhtiöille on tarjolla lainaa peruskorjauksiin normaaliin tapaan. OP:n Peltola sanoo, että keväällä nähty pankkien varainhankinnan vakava vaikeutuminen korjattiin Euroopan, Yhdysvaltojen ja Aasian keskuspankkien päättäväisin ottein.

Nyt tilanne on se, että pankkien varainhankinta ulkomailta toimii, ja sekä kotitalouksien että yritysten talletusten kehitys on ollut plusmerkkistä. Saatavuus on hyvä asiakkaille.

− Saatavuus on nyt hyvä pankeille, eli se tarkoittaa, että saatavuus on hyvä myös asiakkaille, Peltola sanoo.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Korona Lainat