Velkainen liiketila kaatui taloyhtiön syliin, kunnes keksittiin luova ratkaisu

Kirjoittanut Mari Schildt 25.1.2019 ja päivitetty 6.2.2019
Savonlinnalaisen As Oy Linnanhovin katutasossa toimii Kulttuurikellari

Kun liiketilan osakas meni konkurssiin, taloyhtiön katutasossa oli käytännössä arvoton tila, jota pankki ei halunnut. Tilanteeseen löytyi lopulta luova ja yhteisöllinen ratkaisu.

Tuleeko tästä jälleen yksi tyhjä liiketila Savonlinnan muiden tyhjien liiketilojen jatkoksi? As Oy Linnanhovissa näytti jo siltä, että 480 neliön kokoinen toimitila kerrostalon katutasossa näivettyisi niille sijoilleen.

Tila oli vaihtuville yrittäjäomistajilleen kallis omistettava, koska 1,75 vastikekerroin tarkoitti suhteellisen raskasta maksuosuutta yhtiön remonteista. Lisäksi vuonna 1940 valmistunut entinen elokuvateatteri oli monille yrityksille liian suuri ja hankalan muotoinen. Viime vuosina siinä yritti menestyä muun muassa keilahalli, mutta tuloksetta.

Keilahallin pyörittäjät halusivat painolastiksi muuttuneesta liiketilasta eroon ja myivät sen etnistä ravintolaa suunnitteleville yrittäjille. Kohta taloyhtiössä saatiin huomata, että maksut jäivät uusilta omistajilta maksamatta.


Konkurssin jälkeen tehdyn selvityksen mukaan liiketila oli käytännössä arvoton, eikä pankki halunnut sitä.

Kun ravintolayritys lopulta haettiin konkurssiin, vastikkeita oli rästissä 85 000 euron edestä. Lisäksi maksamatta oli 50 000 euron lainaosuus taloyhtiön viemäri- ja piharemonteista. Lopulta lokakuussa 2016 yritys haettiin konkurssiin. Realisoitavaa oli vain vähän, joten näytti siltä, että taloyhtiö ei tulisi saamaan konkurssipesältä mitään.

Konkurssin tehneet yrittäjät olivat saaneet pankkilainaa liiketilan osakekirjoja vastaan. Konkurssin jälkeen tehdyn selvityksen mukaan liiketila oli käytännössä arvoton, eikä pankki halunnut sitä.

− Keksittiin, että ostetaan tila taloyhtiölle velkoja vastaan. Rahaa ei saatu, mutta saatiin itselle osakekirjat, ja se muutti tilanteen. Se on nyt yhtiön oma tila, kertoo taloyhtiön silloinen isännöitsijä, toimitusjohtaja Jan-Erik Wasenius Isännöintitoimisto ISTO:sta.

Hallitus ryhtyi markkinoimaan

Mutta mitä tehdä vanhalla elokuvateatterilla? Konkurssipesä oli irrottanut ja realisoinut ravintolan ja keilahallin kalusteet. Käytännössä jäljellä oli vain vajaat 500 neliötä tyhjää tilaa. Sellaisenakin tila olisi jollekin kelvannut.

− Tuli tarjouksia, joita ei voinut ajatellakaan. Kyseiset yrittäjät olisivat olleet tilassa ehkä vuoden tai puoli, ja taas se olisi ollut tyhjillään, miettii taloyhtiön hallituksen silloinen puheenjohtaja Torsti Aspivaara.

Tarvittiin jotain uutta. Aspivaara kertoo, että hän ideoi taloyhtiön hallituksen kanssa tilan markkinointitilaisuuden.

− Otettiin yhteyttä eri yhteisöihin: kaupunkiin, teatteriin, musiikin tekijöihin ja erilaisiin paikallisiin yhdistyksiin. Järjestettiin yleisötilaisuus, josta ilmoitettiin lehdessä. Tarjottiin glögiä, että ihmiset tulisivat tutustumaan tilaan ja ideoimaan, mitä sille voitaisiin tehdä, hän kertoo.


Aspivaara kertoo, että hän ideoi taloyhtiön hallituksen kanssa tilan markkinointitilaisuuden.

Glögitilaisuus keräsi satakunta kävijää. Ratkaiseva idea tuli kuitenkin taloyhtiön omalta asukkaalta, muotoilija Veera Kolehmaiselta. Hän esitteli sisustussuunnittelijaystävänsä Susanna Partasen kanssa valmiin suunnitelman tilan käytölle.

Hallitus pyysi heitä esittelemään ideaansa muillekin talon asukkaille. Mukaan tuli myös yhdistysten edustajia.

Tilaisuus poiki idean Savonlinnan Kulttuurikellari -yhdistyksen perustamiseksi. Varsinaiseen perustamiskokoukseen osallistui lähes viisikymmentä ihmistä. Yhdistyksen hallitukseen tuli taloyhtiön edustajan lisäksi jäseniä useasta paikallisesta kulttuuriyhdistyksestä ja -yhteisöstä.

Hylkytilasta maakunnan kärkihankkeeksi

Entinen elokuvateatteri tarvitsi täydellisen pintaremontin. Kulttuurikellari-yhdistys keräsi joukkorahoituksella pienistä puroista vajaat 9 000 euroa. Lisärahoitusta toi 40 000 euron hankeapuraha, jonka Kulttuurikellari sai, kun se nimettiin Etelä-Savon kärkihankkeeksi.

Kulttuurikellari ry:n puheenjohtajan Matti Makkosen mukaan toiminnan aloittamiseen saatiin kerättyä yhteensä noin 60 000 euroa. Apuraha-anomuksia on vieläkin vetämässä, sillä tiloissa riittää edelleen tekemistä: muun muassa äänieristystä tullaan parantamaan.

Syksystä lähtien kassaan on alkanut ropista myös tilan käyttötuloja.

− Siinä syntyi sellainen talkoohenki. Kaikki tapahtui valtavan nopeassa tahdissa. Marraskuussa tarjottiin glögiä ja toukokuussa oli jo avajaiset, Aspivaara kertoo.

Talkootyö saattaa herättää mielikuvan pienen budjetin kotikutoisesta tilasta, mutta Savonlinnan Kulttuurikellari yllättää.

Tiia Saarikko työskentelee As Oy Linnanhovin katutasossa toimivassa kahvilassa.

Kävijä astuu ensin tyylikkääseen ravintolatilaan, jonka tummia seiniä koristavat modernit taideteokset. Alas viettävien portaiden päässä on sali, jossa takaseinällä on esiintymislava. Sen edessä alapuolella on kahvilamaisesti ryhmiteltyjä pöytiä ja tuoleja ja seinillä eri tyylisuunnilla sisustettua aitiotilaa. Korkeat seinäverhot ja valaistus yhdessä 1940-luvun pylväiden kanssa tukevat vanhan maailman tunnelmaa.


Syksystä lähtien kassaan on alkanut ropista myös tilan käyttötuloja.

Esiintyjiä varten on rakennettu sosiaalitilat. Kaikesta näkee, että rakentamisessa ja sisustamisessa on ollut käytössä hyvän tahdon lisäksi myös todellista taitoa.

Remontti keräsi yhteen rakentamisen, arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen ammattilaisia sekä useita kymmeniä vapaaehtoisia. Lopulta kaikki paitsi sähkötyöt ja pieni osa muista rakennustöistä tehtiin talkootöinä.

− Kaikki pinnat on laitettu uusiksi. Pohjana oli betonivalu, jolle tehtiin kelluva lattiarakenne. Se paransi tilan akustiikkaa, kertoo taloyhtiötä yhdistyksessä edustava, As Oy Linnanhovin hallituksen nykyinen puheenjohtaja Sameli Järvisalo.

Hän kertoo, että taloyhtiössä asuu paljon kulttuurimyönteistä väkeä ja että tällaiselle mukavalle asialle on haluttu antaa mahdollisuus tapahtua.

Alkuvaiheessa taloyhtiö ei perinyt lainkaan vuokraa, ja nyt vuokra on säädetty sellaiselle tasolle, että yhdistys saa toimintansa käyntiin. Toiveena on tarkistaa vuokraa, kun toiminta alkaa olla tukevammalla pohjalla, Järvisalo sanoo.

Päivittäin kulttuuritapahtumia

Tällä hetkellä kulttuurikellarissa on tapahtumia jopa päivittäin: teatteriesityksiä, stand up –komiikkaa, esitelmiä ja lukuisia erilaisia musiikkiesityksiä. Kulttuurikellarista on tullut ilmiö paikallisessa kulttuurikentässä.

− Homma alkaa jo nyt paisua sellaisiin mittoihin, että varoja tullaan tarvitsemaan osa-aikaisen tuottajan palkkaamiseen, Kulttuurikellari ry:n puheenjohtaja Makkonen sanoo.

Isännöitsijä Wasenius sanoo Kulttuurikellarin osoittavan, että yhdistyskentän toimijoista voi hyvinkin löytyä mielekästä toimintaa tilaan, jossa liiketoimintaa on ollut vaikea saada kannattavaksi.

− Ei siitä hurjaa vuokraa taloyhtiölle tule, mutta jotain kuitenkin. Ja mikä tärkeintä, tila elää jälleen. Nyt siellä on aktiivista toimintaa, ja talon asukkaitakin on liittynyt yhdistykseen ja on mukana toiminnassa. Alkujaan surkealle tarinalle saatiin todella hieno loppu, hän hymyilee.

Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Naapurit