Taiteella talolle persoonallinen ilme

13.10.2018
Turkulaisen asunto-osakeyhtiön julkisivua koristaa herkkä perhosreliefi. Kuva Kiinteistövälitys Pursiheimo.

Taiteen merkitys asumiseen ja talon kunnossa pysymiseen on merkittävä. Paikat pysyvät siistinä ja talo koetaan omaksi. Päätös teoksen tilaamisesta tehdään yhtiökokouksessa.

Maalaustaide porraskäytävässä tai reliefi talon julkisivussa luo viihtyisyyttä, mutta kiinteistötaide vaikuttaa myös asumiseen.

Viime vuonna Kruunuasuntojen toimitusjohtajan pestistä eläköityneellä Reijo Savolaisella on aiheesta parinkymmenen vuoden kokemus. Kruunuasuntojen kohteista löytyy runsaasti kiinteistötaidetta, joka on pääosin kuvanveistäjä Jorma Parkkarin käsialaa.

Taide sijoitetaan yleensä porraskäytävään, ulkoseiniin tai pihaan.

– Rakennusta aletaan kunnioittaa kuin taikaiskusta. Taide toimii haltijan tavoin suojelijana. Seiniä ei töhritä eikä pihan veistoksia kaadeta, Savolainen väittää. Hän uskoo, että hanke maksaa itsensä takaisin kunnossapitokulujen säästössä. Taide sijoitetaan yleensä porraskäytävään, ulkoseiniin tai pihaan. Savolaisen mukaan kohde ei sen jälkeen ole enää mikä tahansa talo tai piha, vaan siitä tulee persoonallinen, se talo.

– Kohde tunnetaan. Taksikin saattaa tietää, jos asiakas osoitteen unohtuessa sanoo, että mennään sen talon kohdalle, jonka ulkoseinässä on se ratsumiesreliefi.

Prosenttitaide_Tampere_Kirsti-Tuokko-2_w1000px

Isännöitsijä hoitaa käytännön

Jos taloyhtiössä herää idea kiinteistötaiteesta, on viisasta tehdä yhtiökokouksessa päätös teoksen tilaamisesta ja rahoittamisesta.

Sen jälkeen selvitellään käytännön asioita, ja isännöitsijä esimerkiksi maksaa taiteilijan palkkion ja informoi talon asukkaita asian etenemisestä. Tämä tarkoittaa, että hän hankkii taiteilijan tilaamat materiaalit, maksaa taiteilijalle palkkion ja informoi talon asukkaita asian etenemisestä.

Savolainen neuvoo toteuttamaan taideprojektin isomman perusparannushankkeen osana tai jo taloa rakennettaessa.

Leveä hintahaitari

Vaikein osa prosessia on idean keksiminen.

Taloyhtiössä kannattaa miettiä juuri omalle talolle luontevaa aihetta.

– Taloyhtiössä kannattaa miettiä juuri omalle talolle luontevaa aihetta. Se voi löytyä talon, kadun tai asuntoalueen nimestä tai historiasta. Hyvää materiaalia ovat myös asukkaiden tarinat, Savolainen pohtii.

Entä hinta? Onko taidehanke vain varakkaiden taloyhtiöiden ulottuvilla?

– Ei suinkaan. Usein taidetta tehdään vuokra-asuntotaloihin. Hintahaitari on laaja. Porraskäytävän maalauksen materiaalikulut ovat yleensä aika pienet. Päälle tulee taiteilijan palkkio.

– Ulkoseinän reliefin materiaalikulut ja työn hinta ovat jo eri luokassa.

Kruunuasuntojen toteuttamia kiinteistötaideprojekteja löydät täältä.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Julkisivu