Maalaustyöstä sovitaan jo talvella

25.1.2016
Kuva: Pixabay Kesän maalausurakasta kannattaa sopia jo talvella. Mitä suurempi projekti, sitä aeimmin se kannattaa sopia. Pienempiä maalaustöitä voi tehdä talkoilla.

Jos ensi kesän suunnitelmiin kuuluu taloyhtiön julkisivun tai vaikkapa aidan maalaus, on jo tammikuussa aika pistää töpinäksi. Isoissa maalausurakoissa kannattaa maalivalinnasta alkaen luottaa asiantuntijan apuun. Pienemmät projektit voi helposti hoitaa talkoovoimin.

Korjausmaalaushanke lähtee usein liikkeelle asukkaiden tekemistä huomioista. He kertovat hallitukselle havainnoistaan, kun joku nurkka kaipaa korjausta. Hallitus selvittää asiaa ja käsittelee aihetta kokouksessaan, johon isännöitsijäkin osallistuu.

Isomman maalaushankkeen läpiviemiseksi tarvitaan tavallisesti kolme hallituksen kokousta sekä yksi yhtiökokous, jossa hanke lopulta hyväksytään. Se voi olla samalla kevään talousarviokokous. Tämä riittää, jos urakan hinta osuu noin 20 0000–250 000 euron haarukkaan.

Yksi seikka yhdistää kaikenlaisia korjausmaalauksia: ongelmiin kannattaa puuttua heti, ja toimet kannattaa suunnitella huolella. Ammattilaisten merkitys on suuri jo hankkeen alkuvaiheessa – olipa maalaustyö iso tai pieni, tehtiinpä se talkoilla tai ammattimaisesti.

Valvoja on aina hyvä palkata, eikä ammattilaisen tekemä työselitys mene hukkaan.

Valvoja on aina hyvä palkata, eikä ammattilaisen tekemä työselitys mene hukkaan. Jopa maalivalinta kannattaa jättää asiantuntijalle: muistikuvat vanhan maalin laadusta, joskus vain purkin etiketin väriin tukeutuvina, osuvat harvoin kohdalleen. Sitä paitsi maalit muuttuvat ajan myötä.

Työtilaus hyvissä ajoin matkaan

Työtilaus olisi melkeinpä saatava sydäntalvella pidetystä kokouksesta matkaan, jotta laskelmat ja työselvitykset valmistuvat kevääksi. Useinhan vastaan tulee joka tapauksessa prosessia hidastavia tekijöitä kuten lupien hakuja esimerkiksi julkisivumuutoksiin.

Työselvityksen perusteella isännöinti pyytää tarjoukset urakoitsijoilta. Vasta niiden saavuttua hallitus pääsee tekemään päätösesityksensä. Pienessä kohteessa nämä ehtii vielä tehdä, mutta isossa hankkeessa alkaa nyt jo olla kiire.

Aitojen, pyörävarastojen tai pienen yhtiön julkisivun maalauksen ehtii vielä suunnitella, mutta 250 000 euron julkisivuremontin suunnittelulla alkaa helmikuun alussa olla kiire.

Pienemmät työt, kuten aitojen huoltomaalaukset, sopivat talkoisiin.

Entäpä, jos järjestäisi maalaustalkoot?

Pienemmät työt, kuten aitojen huoltomaalaukset, sopivat talkoisiin. Maalaaminen on kevyttä puuhaa, ja maalia sutiessa tulee tutustuneeksi naapureihin.

Talkoisiin innostutaan taloyhtiöissä usein siinä vaiheessa, kun lasketaan millaisia säästöjä yhdessä tekeminen tuo. Pitää kuitenkin muistaa, ettei talkootyölle saa takuuta vaan itse tehdystä jäljestä vastataan aina itse. Lisäksi talkooväen vakuuttaminen on tärkeää, sillä amatöörien työskennellessä tapaturmien riski kasvaa.

Vakuuta talkooväki

● Kattavin vakuutus talkoita varten on erillinen ryhmätapaturmavakuutus. Se kattaa kaikkien asukkaiden (osakkaat ja vuokralaiset) tapaturmat taloyhtiön yhteisissä tiloissa ja tontilla. Vakuutuksen piiriin kuuluvat kaikki talkoolaiset ja talkoisiin liittyvät matkat.
● Talkoovakuutuksissa on usein ehtona esimerkiksi, että korvausta saa vain sellaisesta vahingosta, joka sattuu vastikkeettomassa työssä kuten ennalta sovituissa talkoissa.
● Kiinteistönomistajan vastuuvakuutus ei korvaa talkooväen itselleen aiheuttamia vahinkoja.

Lähde: vakuutusmeklari, vahinkoasiantuntija Antero Miikki, Colemont Finland Oy

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Julkisivu Korjaushanke