Remontit jäävät entistä useammassa taloyhtiössä kokonaan tekemättä – syynä rahoituksen vaikeutuminen

Kirjoittanut Kotitalon toimitus 22.4.2021
Remonttirahoituksen vaikeutuminen tarkoittaa sitä, että yhä useammin remontti jää taloyhtiössä kokonaan tekemättä.

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometrista käy ilmi, että remonttirahoitus on vaikeutunut entisestään. Myös korona tuo omat haasteensa remontointiin.

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri kertoo huolestuttavasta trendistä. Viime vuonna kuusi prosenttia isännöitsijöistä kertoi, että taloyhtiön remontti on jäänyt kokonaan tekemättä rahoituksen puuttumisen vuoksi. Tänä vuonna sama luku oli jo 15 prosenttia.

– Barometrin mukaan entistä useampi taloyhtiö ei saa rahoitusta remontille. Ennakointi ja rahoituksen hakeminen oikeassa vaiheessa hankesuunnittelua on entistä tärkeämpää, Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa sanoi tiedotustilaisuudessa.

Vaikeudet remonttirahoituksessa koskevat jo suurta osaa Suomea. Viljamaa painotti suunnitelmallisen kiinteistönpidon tärkeyttä.

– Verrattuna aiempiin tutkimuksiin pitkän tähtäimen suunnitelmien ja kunnossapitotarveselvitysten merkitys on noussut koko ajan, eli remontteja tehdään aiempaa suunnitelmallisemmin, Viljamaa sanoi.

Hän arvioi myös, että taloyhtiöt saattaisivat hyötyä ryhmäkorjauksesta. Verrattain vähän käytetyssä mallissa naapuritalot voisivat teettää remontteja yhdessä. Se voisi tuoda etuja ja helpottaa esimerkiksi remonttirahoituksen saamista, Viljamaa arvioi.

Korona on vaikeuttanut remontteja

Korona on odotetusti vaikuttanut putkiremontteihin. Isännöintiliiton mukaanpäätöksenteon vaikeutuminen ei ole yllätys, sillä etäkokoukset ovat tuoneet omat haasteensa isoista asioista päättämiseen.

– Myös putkiremonttien toteuttaminen on vaikeutunut ja toteutusajat ovat pidentyneet. Huoneistoihin ei voi mennä remontoimaan, ettei koronavirus leviä. Työmaita pitää suunnitella eri tavalla, Viljamaa havainnollisti.

Korona voi myös nostaa remonttien hintoja. Isännöitsijät arvioivat barometrissa, että putkiremonttien kustannukset nousevat jopa 5–10 prosentilla seuraavan vuoden aikana. Koronan aikana remonttien tekeminen on hiipunut. Kysynnän kasvaessa myös hinnat nousevat.

Lue lisää: Remonttirahoitus kiristyi muuttovoittokaupungissa

Lue lisää: Voiko putkiremontti säästää rahaa? Kyllä, ja usein arkikin helpottuu

Lue myös: Putkiremontti on iso koitos, mutta myös vesiputkien valmistaminen on melkoinen prosessi

Aiheesta muualla:

Isännöintiliitto: Koronan takia putkiremontit siirtyvät ja hinnat nousevat

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Kunnossapito Putkiremontti Rahoitus