Rakennusten kosteusvaurioriskit vaativat ennakointia: “Tarvittaisiin yksi selkeä malli, jonka mukaisesti taloja pitää katsastaa”

Kirjoittanut Janne Laitinen 7.11.2022

Rakennusten kosteusvaurioriskit jäävät huomaamatta tavallisissa kuntotutkimuksissa. Tarvittaisiin yhtenäiset ohjeet talojen katsastukselle, sanoo kosteus- ja mikrobivaurioista väitellyt Petri Annila. Tilaajille

Rakennusten kosteusvaurioriskit pesivät usein samoissa paikoissa: maanvastaisissa rakenteissa ja muissa lähellä maata olevissa rakennusosissa.

Näin todetaan Petri Annilan rakennustekniikan alaan kuuluvassa väitöskirjassa. Se tarkastettiin Tampereen yliopistossa kesäkuussa 2022.

Tutkimuksessaan Annila tarjoaa ratkaisuksi rakennusten katsastuksia. Niiden avulla ongelmiin voitaisiin puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Rakentamistavan periaatteet ovat pitkälti samat rakennuksen käyttötarkoituksesta riippumatta.

Annilan tutkimus perustuu julkisten rakennusten kuntotutkimusraportteihin. Annila sanoo kuitenkin, että tuloksia voidaan soveltaa myös taloyhtiöihin.

– Rakentamistavan periaatteet ovat pitkälti samat rakennuksen käyttötarkoituksesta riippumatta. Yleisellä tasolla voidaan arvioida, että tilanne on sama myös esimerkiksi rivitaloissa ja kerrostaloissa, sanoo Annila, joka työskentelee korjausrakentamisen asiantuntijapalveluyritys Terveet talot Oy:n yrittäjänä.

Mitä kosteusvauriot sitten aiheuttavat taloyhtiöiden asukkaille? Ja miten niiden syntymistä voitaisiin välttää?

Rakennusten kosteusvaurioriskit ovat näkymättömiä

Annilan mukaan rakennusten kosteus- ja mikrobivaurioilta ei ole osattu suojautua samalla tavalla kuin esimerkiksi näkyviltä vesivuodoilta.

– Tavallisen asukkaan on myös vaikea havaita ja ymmärtää, miten esimerkiksi maaperän kosteus voi vaikuttaa rakennusosiin ja materiaaleihin.

Taloyhtiöissä piilevät kosteusvauriot painottuvat tyypillisesti rivitaloihin ja erillistaloihin, koska niissä asutaan lähellä maanpintaa ja altistutaan helpommin maaperästä tuleville sisäilman epäpuhtauksille.

Kerrostaloissa kosteusvauriot ovat Annilan mukaan ongelma lähinnä kellaritiloissa sekä pesuhuoneissa, eivätkä ne uhkaa yhtä laajasti asumisterveyttä. Kerrostaloasuntojen sisäilmaongelmat voivat johtua esimerkiksi toimimattomasta ilmanvaihdosta tai puutteista lämpötilaolosuhteissa.

Tyypillisiä riskirakenteita ovat valesokkeli ja lähellä maanpintaa oleva puurunko, jotka ovat yleisiä vanhemmissa rivitaloyhtiössä.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Janne Laitinen

Kirjoittaja: Janne Laitinen

Asunto-osakeyhtiöt ovat journalistille hedelmällinen aihe. Niissä yhdistyvät human interest, talous, rakentamisen trendit ja ympäristökysymykset. Taloyhtiöt ovat koteja, yhteisöjä ja sijoitus- ja investointikohteita. Niiden verotus ja sääntely vaikuttaa monen elämään – myös allekirjoittaneen.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Janne Laitinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kosteusvaurio