Helsinkiläinen taloyhtiö toteutti innovatiivisen putkiremontin – “Ratkaisusta tuli todella siisti ja huomaamaton”

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 4.4.2022
Innovatiivinen putkiremontti Vesa Laitinen

Taloyhtiö halusi sijoittaa uusien käyttövesiputkien nousut vanhaan LVIS-hormiin. Lopputuloksena syntyi innovatiivinen ratkaisu. Vesiputkiin päästään käsiksi avattavan seinärakenteen kautta. Hallituksen puheenjohtaja Petteri Tukiainen (kuvassa) on ratkaisuun tyytyväinen.

Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevassa As Oy Melkonkatu 1:ssä alettiin suunnitella putkiremonttia pari vuotta sitten. Uusi rakennusmääräys edellytti taloyhtiötä sijoittamaan paineistetut käyttövesiputket helposti avattavan rakenteen sisään. LVI-suunnittelutoimisto ehdotti asuinkerroksiin nousevien vesiputkien eli putkinousujen sijoittamista ja koteloimista yleiseen tapaan rappukäytävään.

– Halusimme kuitenkin sijoittaa putket wc-tilojen vieressä kulkeviin vanhoihin talotekniikkahormeihin, sillä rappukäytävät olivat kaukana märkätiloista. Näin oli mahdollista välttää pitkät putkien vaakavedot ja koteloinnit rappukäytävässä sekä asunnoissa. Huoneistojen sisällä uusien putkihormien tekeminen olisi myös ollut hankala toteuttaa, hallituksen puheenjohtaja Petteri Tukiainen kertoo.

Avattava seinä putkille vastasi lain vaatimuksiin

Taloyhtiö teetti linjasaneerauksen hankesuunnitelmaan lisäosan, jossa selvitettiin vaihtoehtoista tapaa putkien sijoittelulle. Lisäosan pääsuunnittelutyön sai tehtäväkseen tuolloin Vahanen Prossa työskennellyt Kari Kemppainen.

– Luonnossuunnitelmassa sijoitimme vesijohdot pieneen hormiin, joka mahtui alkuperäisen, talotekniikkaa varten rakennetun, suuren hormitilan sisään. Kylpyhuoneisiin suunniteltiin vesijohtojen hormitilan kohdalle lattiasta kattoon yltävä avattava luukku, jonka kautta vesijohdot voidaan vaihtaa kylpyhuoneen vedeneristettä rikkomatta, Kemppainen sanoo.

Kylpyhuoneisiin suunniteltiin vesijohtojen hormitilan kohdalle lattiasta kattoon yltävä avattava luukku, jonka kautta vesijohdot voidaan vaihtaa kylpyhuoneen vedeneristettä rikkomatta.

Kari Kemppainen

Taloyhtiö haki suunnitelmaluonnokselle ennakkopäätöksen Helsingin kaupungin rakennusvalvonnasta. Sielläkään vastaavasta ratkaisusta ei ollut aiempaa kokemusta. Kaupunki ja pääurakoitsija, Lehdon putkiremonttiyksikköön kuuluva Remonttipartio Oy, suhtautuivat poikkeukselliseen ratkaisuun myönteisesti.

Huomaamattomat tarkastusluukut

Projektin suunnittelu ja toteutus oli vaikeaa muun muassa siksi, että kylpyhuoneet oli toteutettu peltikasettirungolla, eli niiden seinät, katto ja lattia olivat peltiä, vanhan hormin vajavaisten seinä- ja välipohjarakenteiden sekä putkinousujen sijoittelun vuoksi. Suunnittelijan ja pääurakoitsijan tiivis yhteistyö tuotti kuitenkin onnistuneen lopputuloksen.

– Tämän toteuttamistavan ansiosta putkiston huollettavuus ja vaihdettavuus on tulevaisuudessa helpompaa ja edullisempaa. Rakennusvaiheessa vaakasuuntaisten putkivetojen väheneminen toi noin 2–3 prosentin kustannussäästön taloyhtiölle, Remonttipartion suunnittelupäällikkö Timo Turunen sanoo.

Tämän toteuttamistavan ansiosta putkiston huollettavuus ja vaihdettavuus on tulevaisuudessa helpompaa ja edullisempaa.

Timo Turunen

Myös osakkaat ovat tyytyväisiä putkiremontin lopputulokseen. Kylpyhuoneen avattava seinärakenne laatoitettiin muiden seinien tavoin.

Noin 40 senttiä leveään, rakenteeseen ei kiinnitä huomiota, jos sen olemassaoloa ei tiedä. Putkivuodon sattuessa vuotovedet valuisivat hallitusti märkätilan puolelle, ja putkiin päästäisiin käsiksi poistamalla rakenteen silikonisaumat ja kiinnitysruuvit suojatulppineen.

– Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Aluksi avattava luukku kylpyhuoneen seinässä mietitytti, mutta ratkaisusta tuli todella siisti ja huomaamaton. Hanke pysyi myös hyvin aikataulussa ja budjetissa, Tukiainen pohtii.

Lue myös: Voiko putkiremontti säästää rahaa? Kyllä, ja usein arkikin helpottuu

Lue myös: Putkiremontti voi nostaa asunnon arvoa selvästi

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 2/2022

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Kylpyhuone Putkiremontti