Putkiremontti voi nostaa asunnon arvoa selvästi

Kirjoittanut Pirjo Kupila 11.2.2019
Kuva: Mikko Vähäniitty

Moni miettii, saako putkiremonttiin sijoitettuja rahoja asuntoa myydessä takaisin. Putkiremontti vaikuttaa tutkitusti asunnon arvoon: asunnon neliöhinta voi parhaimmillaan nousta jopa satoja euroja yli linjasaneerauksen kustannusten.

Putkiremontin vaikutuksesta asunnon arvoon ei vielä ole tehty perusteellista tutkimusta, mutta kokosimme yhteen olemassa olevat selvitykset. Haastatteluiden perusteella remontti voi nostaa neliöhintoja merkittävästi. Varmimmin kustannukset siirtyvät myyntihintaan pääkaupunkiseudulla.

Remontin pilkkominen ei kannata

Lähes kolmesataa asuntokauppaa opinnäytetyötään varten analysoinut isännöitsijä Ritva Haapala Isännöitsijätoimisto Ikonen Oy:stä kertoo , että valtaosassa taloyhtiöistä putkiremontin kustannukset olivat siirtyneet kokonaisuudessaan asunnon myyntihintaan ja reippaasti ylikin.

Isännöitsijä, toimitusjohtaja Vesa Itkonen on puolestaan seurannut linjasaneerattujen isännöintikohteidensa hintakehitystä Helsingin kantakaupungin alueella vuodesta 2007.

– Kun tehdään kerralla mahdollisimman paljon ja perusteellisesti, suunnittelun ja rakennuttamisen kustannukset jäävät pienemmiksi ja siirtyvät varmemmin myös myyntihintaan kuin jos remontti pilkottaisiin useampaan osaan, Itkonen sanoo.

Tieto helpottaa päätöksentekoa

Itkonen kerää tietoja putkiremontin vaikutuksesta myyntihintoihin, koska ne helpottavat taloyhtiöiden päätöksentekoa silloin, kun jotkut osakkaista vastustavat putkiremonttia huonona sijoituksena.

– Emme lähde silti suunnittelemaan putkiremonttia ensisijaisesti hinnan vaan sen perusteella, mitä kiinteistö tarvitsee.

Eri menetelmillä toteutettujen putkiremonttien vaikutusta asunnon myyntihintaan on Itkosen mielestä vaikea arvioida. Rivitaloista kokemus puuttuu vielä.

– Sukituksen tai pinnoituksen valinneet taloyhtiöt jättävät usein kylpyhuoneet uusimatta. Ja kylpyhuonehan on se, jota ostajat yleensä arvioivat. Rivitalot taas tulivat Helsingissä muotiin vasta 1970-luvulta lähtien, eivätkä ne ole vielä ehtineet putkiremontti-ikään, hän sanoo.

Aiheesta tutkittua:

  • OP-Kiinteistökeskus selvitti viime vuonna, että keskimäärin putkiremonttiin laitetut rahat saa takaisin. Selvityksen mukaan putkiremontti nosti asuntojen neliöhintaa pääkaupunkiseudulla keskimäärin 1 400 euroa ja muulla suomessa 500 euroa neliöltä.
  • Pari vuotta aiemmin valmistunut akateeminen opinnäytetyö päätyi siihen, että pääkaupunkiseudulla putkiremontin valmistuminen nosti asuntojen hintaa 2–3 prosenttia verrattuna taloyhtiöön, jossa ei ole tehty tai tulossa putkiremonttia kymmeneen vuoteen. Hintavaikutus oli vahvin muutaman vuoden sisällä remontin valmistumisesta.
  • Viime vuoden lopulla Itä-Suomen yliopistossa valmistuneessa opinnäytetyössä todettiin puolestaan, että Kuopiossa putkiremonttiin laitettuja rahoja ei saa kokonaisuudessaan takaisin asuntoa myydessä.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Putkiremontti