POP Pankki: Taloyhtiöiden kannattaa pitää osaltaan talouden rattaat liikkeessä

Kirjoittanut Mari Schildt 15.4.2020
Kuva: Aleksi Poutanen

POP Pankkiliiton liiketoimintajohtaja Jaakko Pulli kehottaa taloyhtiöitä jatkamaan meneillään olevia perusparannus- ja muita hankkeita, jotta talouden rattaat eivät pysähtyisi. Jos korona-kriisi tuottaa vaikeuksia talouden hallinnassa, kannattaa keskustella pankin kanssa mahdollisimman pian.

Tämä artikkeli on osa juttusarjaa, jossa tarkastelemme koronaepidemian vaikutuksia taloyhtiöihin talouden ja suunnitelmallisen kiinteistöpidon näkökulmasta. Kaikki sarjaan kuuluvat artikkelit on linkkeinä jokaisen artikkelin lopussa.

POP Pankkiliiton liiketoimintajohtaja Jaakko Pulli kehottaa taloyhtiöitä jatkamaan meneillään olevia perusparannus- ja muita hankkeita, jotta talouden rattaat eivät pysähtyisi. Jos korona-kriisi tuottaa vaikeuksia talouden hallinnassa, kannattaa keskustella pankin kanssa mahdollisimman pian.

Mikä on tämän hetken päällimmäinen viesti pankilta taloyhtiöille?

− Kannattaa pysyä rauhallisena. Käsillä oleva koronatilanne elää koko ajan. Pankeissa seurataan tiiviisti hallituksen ja viranomaisten päätöksiä esimerkiksi erilaisista tukimuodoista. Olemme osaltamme valmiita reagoimaan niihin ja viemään niitä käytäntöön. 

Suuret taloyhtiölainat: Miten taloyhtiöt voisivat selvitä eteenpäin, jos rahoitusvastikkeiden maksussa näkyy koronatilanteen vuoksi viivettä? Löytyykö pankilta tilanteeseen joustoa?

− POP Pankkien linjaus on ollut, että kaikille yhteisesti tarjottavan ratkaisun sijaan käymme jokaisen asiakastilanteen läpi yhdessä asiakkaan kanssa etsien kullekin parhaan toimintamallin. Näin myös taloyhtiöiden kanssa. Toiselle voi toimia kuukausierän muutos vastaamaan uutta muuttunutta elämäntilannetta, toiselle taas lyhennysvapaa voi auttaa paikkaamaan tilapäistä muutosta. Tärkeää on, että on yhteydessä pankkiin nyt mahdollisimman nopeasti.  

Miten lainat käyttäytyvät tässä tilanteessa? Myönnetäänkö esimerkiksi remonttilainoja?

− Myönnämme edelleen asiakkaillemme lainoja heidän tarpeeseensa. Elämä jatkuu koronasta huolimatta, ja on hyvä mahdollisuuksien mukaan jatkaa tehtyjen suunnitelmien toteuttamista. Tällä tavoin taloyhtiö voi osaltaan tukea pk-sektorin työllistymistä, mikä on tärkeää tässä ajassa. Paikallisella pankilla on hyvää ymmärrystä asuntoyhtiölainojen alueellisista oloista. Ymmärrys tuo asioiden käsittelemiseen luonnollisesti joustavuutta. 

Monet taloyhtiöiden osakkaat ovat hetkessä joutuneet tilanteeseen, jossa tulot ovat saattaneet loppua kuin seinään. Mitä ihmiset voivat tehdä tässä tilanteessa?

− Osakkaiden henkilökohtaisen rahoitustilanteen osalta kannattaa olla yhteydessä pankkiin niin pian kuin mahdollista. Pankki voi auttaa suunnittelemaan parhaan ratkaisun, ja voi tarvittaessa ohjata eri tahojen puoleen. Mikäli osakas on yrittäjä, on hänen hyvä hyödyntää erilaiset yrittäjille tarjotut joustot, esimerkiksi verottajan osalta – pankki on hyvin ajan tasalla näistä ja voi neuvoa tarvittaessa. Osakkaan, joka on lomautettu tai työsuhde jouduttu päättämään, on hyvä olla yhteydessä esimerkiksi liittoonsa tai Kelaan. Tällöinkin pankki auttaa mahdollisten korvausten ja muun arjen järjestelyn suunnittelemisessa.

Lue lisää: Nordea vakuuttaa: taloyhtiöiden remonttirahoitus jatkuu normaalisti koronasta huolimatta

Lue lisää: OP ennakoi: jo syksyllä asunto-osakeyhtiöiden kanssa käydään neuvotteluja taloyhtiölainojen lyhennyksistä.

Lue myös: Kannattaako taloyhtiön teettää nyt remontti vai ottaa aikalisä? Asiantuntijat vastaavat

Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korona Lainat Rahoitus