Nordea vakuuttaa: taloyhtiöiden remonttirahoitus jatkuu normaalisti koronasta huolimatta

Kirjoittanut Maria Mäkinen 15.4.2020
Taloyhtiöt saavat remonttirahoitusta aiempaan tapaan koronasta huolimatta, sanoo Nordea Kuva: YIT

Taloyhtiöiden remonttirahoitus ei ole vaikeutunut koronan aiheuttaman poikkeustilanteen takia ja taloyhtiölainojen tarjouspyyntöjä käsitellään entiseen malliin, kertoo Nordean taloyhtiöyksikön johtaja Anne-Mari Laurila. Lyhennysvapaitakaan ei ole juuri tarvittu, mutta syksyllä tilanne on taloyhtiöissä todennäköisesti toinen.

Tämä artikkeli on osa juttusarjaa, jossa tarkastelemme koronaepidemian vaikutuksia taloyhtiöihin talouden ja suunnitelmallisen kiinteistöpidon näkökulmasta. Kaikki sarjaan kuuluvat artikkelit on linkkeinä jokaisen artikkelin lopussa

Monissa taloyhtiöissä pohditaan parhaillaan, mitä suunnitelluille tai käynnissä oleville korjaushankkeille käy koronaepidemian aikana: jatkuuko remonttirahoitus entisellään, voidaanko jo aloitettua remonttia jatkaa ja jatkuuko korjausrakentaminen ylipäänsä ennallaan?

Nordean mukaan remonttipäätöstä ei tarvitse pistää heti jäihin ainakaan rahoituksen näkökulmasta, sillä kriisitilanne ei ole vaikuttanut siihen, miten pankki rahoittaa taloyhtiöiden korjaushankkeita.

− Remonttirahoitus on pysynyt ennallaan, eli tarjouspyynnöt käsitellään ihan normaalisti ja tarjoamme remonttilainoja ihan tavalliseen tapaan. Tietenkin seuraamme markkinoita ja kokonaistilannetta jatkuvasti, sanoo Nordean taloyhtiöyksikön johtaja Anne-Mari Laurila.

Koronaepidemian taloudelliset vaikutukset ovat olleet nopeita ja rajuja monille yrityksille ja kotitalouksille. Taloyhtiöt tuskin välttyvät talouskriisin seurauksilta, mutta vaikutukset näkyvät niissä viiveellä.

Taloyhtiölainoja lyhennetään yleensä kaksi kertaa vuodessa, kesä- ja joulukuussa. Kesäkuun maksuerät on monissa tapauksissa ehditty jo kerätä rahoitusvastikkeilla ja useilla taloyhtiöillä on myös jonkinlaista puskuria poikkeustilanteita varten.

Jos osakkailla on maksuvaikeuksia, ne näkyvät taloyhtiöiden maksukyvyssä todennäköisesti siis vasta syksyllä.

Syksyllä tarve taloyhtiölainojen lyhennysvapaille kasvaa

Monien muiden pankkien tavoin Nordea tarjoaa yrityksille ja taloyhtiöille 3-6 kuukauden lyhennysvapaan koronakriisin takia. Laurilan mukaan tätä ei ole tarvittu taloyhtiöissä vielä juuri lainkaan.

− Olemme saaneet isännöitsijöiltä muutamia tiedusteluja ja hakemuksia lyhennysvapaisiin. Jokaisen tapauksen kohdalla olemme punninneet erilaisia vaihtoehtoja eli esimerkiksi sitä, pärjääkö taloyhtiö kesän yli. Varmasti hakemukset lyhennysvapaista lisääntyvät syksyllä, Laurila sanoo.

Isännöinnillä ja hallituksella on todella iso rooli.

Taloyhtiöiden suunnitelmallisen talouden- ja kiinteistönpidon merkitys on korostunut koronan aikana entisestään, vaikka juuri koronan kaltaiseen poikkeustilanteeseen kukaan ei olekaan osannut varautua.

− Ilman kriisitilannettakin talouden huolellinen pitkän aikavälin suunnittelu on todella tärkeää, ja nyt se tietysti korostuu. Isännöinnillä ja hallituksella on todella iso rooli, sillä he tuntevat taloyhtiön ja pystyvät reagoimaan niihin viesteihin, mitä osakkailta tulee. Tärkeintä on nyt katsoa taloyhtiön kokonaistilanne ja tehdä suunnitelma jatkoa varten.

Lue myös: OP ennakoi: jo syksyllä asunto-osakeyhtiöiden kanssa käydään neuvotteluja taloyhtiölainojen lyhennyksistä

Lue myös: POP Pankki: Taloyhtiöiden kannattaa pitää osaltaan talouden rattaat liikkeessä

Lue myös: Kannattaako taloyhtiön teettää nyt remontti vai ottaa aikalisä? Asiantuntijat vastaavat

Maria Mäkinen

Kirjoittaja: Maria Mäkinen

Maria Mäkinen toimi Isännöintiliiton media- ja vaikuttamisviestintäpäällikkönä vuoden 2021 loppuun saakka.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Maria Mäkinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Korona Lainat Rahoitus