OP ennakoi: jo syksyllä asunto-osakeyhtiöiden kanssa käydään neuvotteluja taloyhtiölainojen lyhennyksistä

Kirjoittanut Mari Schildt 15.4.2020
OP ennakoi, että jo syksyllä asunto-osakeyhtiöiden kanssa käydään neuvotteluja taloyhtiölainojen lyhennyksistä.

Pankkien varainhankinnassa on vaikeuksia, joka voivat heijastua vielä ennakoimattomin tavoin taloyhtiöiden rahoitukseen, arvelee OP:n Heikki Peltola. Pienille yhtiöille on tuskin enää luvassa rahoitusta muuten kuin henkilökohtaisin lainoin. Peltolan mukaan taloyhtiöiden hallitukset voivat joutuvat vaikeiden ratkaisujen eteen.

Tämä artikkeli on osa juttusarjaa, jossa tarkastelemme koronaepidemian vaikutuksia taloyhtiöihin talouden ja suunnitelmallisen kiinteistöpidon näkökulmasta. Kaikki sarjaan kuuluvat artikkelit ovat linkkeinä jokaisen artikkelin lopussa.

Koronaviruksen aiheuttama markkinakaaos ei ole vielä iskenyt taloyhtiöiden talouteen. OP:n pk-yritysten ja yhteisöjen liiketoiminnasta vastaava johtaja Heikki Peltola ennakoi, että syksyllä tilanne ei todennäköisesti ole enää yhtä hyvä.

− Syksyllä joudutaan väistämättä siihen, että asunto-osakeyhtiöiden kanssa keskustellaan syksyn ja vuodenvaihteen lyhennysten lykkäämisestä, hän arvioi.

Jo syksyllä asunto-osakeyhtiöiden kanssa käydään neuvotteluja taloyhtiölainojen lyhennyksistä, ennakoi OP:n pk-yritysten ja yhteisöjen liiketoiminnasta vastaava johtaja Heikki Peltola.
OP:n pk-yritysten ja yhteisöjen liiketoiminnasta vastaava johtaja Heikki Peltola

Taloyhtiölainojen lyhennys ja koronmaksu suoritetaan yleensä kaksi kertaa vuodessa. Monet taloyhtiöt ovat jo ehtineet kerätä kesäkuun maksuerän rahoitusvastikkeita, ja usein taloyhtiöillä löytyy jonkin rahaa verran myös ”sukan varresta”. Siksi tilanne näkyy pankeissa noin puolen vuoden viiveellä.

Peltola uskoo, että pankeilla on halukkuutta tulla vastaan ja myöntää tarvittaessa lyhennyslykkäystä, kun kyse on hajautetun omistuksen taloyhtiöistä eli taloyhtiöistä, joissa osakkaat ovat myös asukkaita. Jos taloyhtiön omistus on suurelta osaltaan keskittynyt sijoittajalle, tilanne voi olla erilainen.

− Kotitaloussijoittajilla velka-asteet ovat yleensä maltillisia. Jos on korkean velkavivun sijoittaja, jonka omistukset ovat keskitetyn omistuksen asunto-osakeyhtiössä, voivat riskit epäilemättä toteutua. Tämä ei ole pankille kohtalokas riski, koska pankin kiinnevakuus turvaa pankin riskiä. Sen sijaan muille osakkaille se aiheuttaa varmasti suuren hämmennyksen, hän sanoo.

Remonttilainojen hinnassa on nousupainetta

Jo myönnettyihin taloyhtiölainoihin koronatilanne ei Peltolan mukaan vaikuta.

− Annetut luottolupaukset lunastetaan, eli siltä osin ei tule muutosta. Tällä hetkellä ei ole näkyvissä, että käytettäisiin Force majeure- eli ylivoimaisen esteen lauseketta, Peltola sanoo.

Uusissa remonttilainoissa markkinahäiriö voi näkyä Peltolan mukaan taloyhtiölainojen ehdoissa, esimerkiksi tarjousten voimassaoloajoissa.

− Tarjouksiin saatetaan jättää klausuuleja siitä, että jos rahamarkkinoilla tapahtuu tästä päivästä nostopäivään jokin olennainen muutos, niin se peilautuu hinnoitteluun.

Pienten, alle kuuden asunnon taloyhtiöiden mahdollisuus saada taloyhtiölainaa ei näytä paranevan. Tarjolla tulee olemaan rahoitusta vain henkilökohtaisten lainojen kautta.

− Tilanne tuskin muuttuu, koska linja on ollut jo aika lailla kaikilla pankeilla sama, Peltola sanoo.

Asiantuntevan isännöinnin merkitys korostuu

Pankit ovat puhuneet jo pitkään ammattimaisen isännöinnin tärkeydestä, joka nyt häiriötilanteessa korostuu entisestään. Kyse on luottamuksesta.

Pankkien näkökulmasta ammattimainen isännöinti on edellytys sille, että taloyhtiön taloudenpidon voi olettaa olevan asiantuntevassa hoidossa. Jos rahoitusvastikkeissa alkaa olla rästejä, Peltola uskoo, että osaava isännöinti erottaa, onko kyseessä viive vai pysyvä maksukyvyttömyys.

− Isännöinnin pitäisi olla tavallaan luoton valvoja: isännöitsijän tulisi harkita, onko oikea ratkaisu odottaa vai ryhtyä perintään ja haltuunottoon.

Peltola ennakoi, että taloyhtiön hallituksille saattaa tulla kipeitä päätöksiä eteen enemmän kuin pitkiin aikoihin.

− Hallitus ja isännöinti ajavat yhtiön etua. Yksittäisen perinnän käynnistäminen ei ole loukkaus perittävää kohtaan, vaan se on kaikkien muiden osakkaiden edun oikeudenmukaista ja sopimuksen mukaista valvontaa, hän sanoo.

Vaikutuksia vaikea ennakoida, tulevat viikot ratkaisevat

Rahoitusmarkkinoilla hierotaan nyt kristallipalloja hartaasti. Peltola kertoo, että juuri nyt kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla vallitsee täydellinen epäluottamus.

Pääomamarkkinat ja pankkien varainhankinta ovat häiriötilassa, jonka vaikutuksia on vaikea ennakoida. Ensimmäiset vaikutukset tulevat näkymään euriborkoroissa.

Kaikki riippuu Peltolan mukaan siitä, mitä seuraavien viikkojen aikana tulee tapahtumaan: rauhoittuuko epidemia ja kuinka talous siitä toipuu? Suomalaisten pankkien maksuvalmius ja -kyky eli likviditeetti ovat kuitenkin suhteellisen hyviä.

– Kaikki luottoluokittajat ymmärtävät tilapäisen häiriön. Kyse on nyt vain siitä, kauanko tällainen häiriö kestää, kuinka syvälle se ehtii iskeä yritysrakenteisiin ja työnteon rakenteisiin, ja kuinka syvälle se sitä kautta valuu asunto-osakeyhtiöihin, Peltola sanoo.

Lue lisää: Nordea vakuuttaa: taloyhtiöiden remonttirahoitus jatkuu normaalisti koronasta huolimatta

Lue lisää: POP Pankki: Taloyhtiöiden kannattaa osaltaan pitää taloyhtiöiden rattaat liikkeessä

Lue myös: Kannattaako taloyhtiön teettää nyt remontti vai ottaa aikalisä? Asiantuntijat vastaavat

Mari Schildt

Kirjoittaja: Mari Schildt

Asunto-osakeyhtiö on ihmiselle koti, mutta kansantaloudelle se on varallisuuden ja vaurauden perusta. Harva tulee ajatelleeksi, että hyvin hoidetut taloyhtiöt takaavat esimerkiksi sen, että maan pankit saavat maailmalta varoja lainattaviksi edelleen suomalaisille. Kun me luotamme taloyhtiöihimme, meihinkin luotetaan maailmalla.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Mari Schildt →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korona Lainat Rahoitus Taloyhtiön johtaminen