Taloyhtiö laittoi stopin parvekesauhuttelulle: “Keskustelut olivat kiellon edistämisessä tärkeässä roolissa”

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 18.7.2022
Mika Nuorva

Jyväskyläläinen taloyhtiö päätti tehdä lopun häiritsevästä sauhuttelusta ja hankki parveketupakointikiellon kaupungin ympäristöterveydenhuollolta. Kuvassa Asunto Oy Jyväskylän Laajalahden isännöitsijä Ville Makkonen (vas) ja hallituksen puheenjohtaja Jani Lirkki.

Asunto Oy Jyväskylän Laajalahden hallituksen puheenjohtaja Jani Lirkin mukaan häiritsevä tupakointi nousi ensimmäisen kerran keskusteluun vuoden 2019 yhtiökokouksessa. Tuolloin yhtiöjärjestykseen mietittiin lisäkohtaa: parveketupakoinnin kielto taloyhtiössä.

– Yhtiöjärjestyksen muutos olisi kuitenkin edellyttänyt kaikkien osakkaiden puoltoa, ja sen toteuttaminen osoittautui käytännössä mahdottomaksi. Tuolloin päädyimme vain naapuritaloyhtiöiden kanssa sijoittamaan tupakkapaikan yhteiselle pihalle, Lirkki muistelee.

Keskusteluilla tärkeä rooli

Parveketupakointi aiheutti edelleen haju- ja savuhaittoja muutamien asuntojen lasitetuilla parvekkeilla ja myös sisällä asunnoissa. Asia nousikin uudelleen keskusteluun seuraavan vuoden yhtiökokouksessa. Uusi toimenpidepäätös tehtiin kuitenkin vasta vuonna 2021 yhtiön osakkaan aloitteesta. Yhtiöjärjestyksen muuttamisen sijaan päätettiin hakea parveketupakointikieltoa kaupungilta. Tämä päätös onnistui enemmistöpäätöksellä.

– Kokouksessa ja asukkaiden välillä käydyt keskustelut olivat kiellon edistämisessä tärkeässä roolissa. Ymmärrettävästi toimintavapauden rajoittaminen harmittaa tupakoitsijaa. Kun vaakakuppeihin laitetaan oikeus tupakoida parvekkeella ja oikeus puhtaaseen sisä- ja parvekeilmaan, tärkeysjärjestys on helpompi hahmottaa, Lirkki sanoo.

Ymmärrettävästi toimintavapauden rajoittaminen harmittaa tupakoitsijaa.

Jani Lirkki

Päätöksen synnyttyä taloyhtiön isännöitsijänä toimiva Ville Makkonen Jyväskylän Kiinteistöpalvelusta ryhtyi edistämään tupakkalain mukaisen tupakointikiellon hakemista yhtiön huoneistoparvekkeille ja huoneistojen käytössä oleville ulkotiloille.

– Asukkaat ja osakkaat saivat yhtiökokouskutsun mukana tupakointikieltoa koskevat kuulemislomakkeet. Kokouksen jälkeen oli odotettava kolmen kuukauden moiteaika, jonka jälkeen haettiin käräjäoikeudesta lainvoimaisuustodistus yhtiökokouksen päätökselle. Tämän jälkeen parveketupakointikieltoa voi hakea kaupungin ympäristöterveydenhuollolta.

– Hakemukseen liitettiin yhtiökokouksen pöytäkirja, yhtiöjärjestys, kuulemislomakkeet, lainvoimaisuustodistus, rakennuksen ilmanvaihto- ja julkisivukuvat sekä osakas- ja asukasluettelo, Makkonen luettelee.

Valvontavastuu viranomaisella

Viranomaisen myönteinen päätös tupakointikiellosta saapui taloyhtiölle viime joulukuussa. Kaikkiaan prosessiin kului aikaa noin seitsemän kuukautta.

– Olemme tiedottaneet asukkaille ja osakkaille kiellon voimaantulosta ilmoitustaululla, kotisivupalvelussa sekä jakamalla paperitiedotteet. Kiellosta on myös lisätty maininta isännöitsijäntodistukseen. Kiellon noudattamista valvoo viranomainen, jolle asukkaat ja osakkaat voivat ilmoittaa suoraan kiellon laiminlyönnistä. Kunta voi asettaa parveketupakointikiellon rikkojalle uhkasakon, Makkonen sanoo.

Lirkki ja Makkonen eivät ole toistaiseksi saaneet palautetta tupakointikieltoon liittyen. Kaksikko uskoo, että asumismukavuuden parantumiseen havahdutaan viimeistään suven saapuessa, kun parvekkeet ja tuuletusikkunat otetaan taas käyttöön.

Lue myös: Naapurin tupakointi aiheutti terveyshaitan – taloyhtiö määrättiin korjaamaan ilmanvaihtoa

Lue myös: Mainettaan vaivattomampi tupakointikielto − lue miten prosessi eteni Seinäjoella

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Häiritsevä elämä Tupakka