Osakehuoneistorekisteri, huoneistotietojärjestelmä vai Asrek − mikä on se oikea?

Kirjoittanut Laura Hyvönen 28.5.2019

Asuntojen omistustiedot sähköisesti keräävää rekisteriä on nimitetty monella eri tavalla. Vaikka Maanmittauslaitos käyttää sivuillaan osakehuoneistorekisterin sijaan termiä huoneistotietojärjestelmä, ei asiasisältö ole muuttunut.

Suomalaisten asunto-omistustiedot sähköisesti keräävä osakehuoneistorekisteri sai loppuvuodesta uuden nimen, kun rekisteriä ylläpitävä Maanmittauslaitos vaihtoi yllättäen sen kutsumanimen huoneistotietojärjestelmäksi. Alussa hanke tunnettiin nimellä Asrek. Vaikka verkkosivujen sanamuodot muuttuivat, varsinaiselle asiasisällölle ei tapahtunut muutoksia.

Valtakunnalliseen osakehuoneistorekisteriin kootaan kaikki asunto-osakkeiden omistajatiedot, ja samalla luovutaan paperisista osakekirjoista. Vanhat taloyhtiöt siirtyvät Maanmittauslaitoksen rekisteriin vuoden 2022 loppuun mennessä. Vastuu osakehuoneistorekisteriin siirtymisestä on taloyhtiöllä, mutta käytännön siirtotyön hoitaa isännöintiyritys.

Lue myös: Mistä osakehuoneistorekisterissä on kyse?

Osakeluetteloiden siirtotyön piti alkaa toukokuun alussa, mutta keväällä Maanmittauslaitos arvioi, että tietopalvelurajapinnat olisivat valmiina käyttöön vuoden 2019 lopulla. Taloyhtiöiden kannattaa siirtyä rekisteriin vasta, kun tieto liikkuu isännöintijärjestelmien ja Maanmittauslaitoksen välillä.

Osakkaille yhtiö ilmoittaa, kun oman taloyhtiön omistajatiedot on siirretty rekisteriin. Vasta tämän jälkeen alkaa yksittäisten osakekirjojen muuttaminen sähköisiksi omistajamerkinnöiksi.

Laura Hyvönen

Kirjoittaja: Laura Hyvönen

Koti taloyhtiössä on samaan aikaan yksityinen ja yhteiskunnallinen asia. Viestinnän ammattilaisena haluan, että osakkaat ja asukkaat saavat kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiöasumisesta helposti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Laura Hyvönen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneistotietojärjestelmä