Löytääkö yhtiökokouskutsu vuonna 2024 perille?

Kirjoittanut Tuomas Lehtonen 22.12.2023
Kuva: Pixabay

Huoneistotietojärjestelmään merkityt yhteystiedot voi tarkistaa Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta.

Saako osakas yhtiökokouskutsun vuodenvaihteen jälkeen varmasti oikeaan osoitteeseen, Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama?

Osakeluettelon siirrossa isännöitsijä ilmoittaa yhtiön rekisterissä olevat osakkaiden yhteystiedot Maanmittauslaitokselle (MML). Jos yhteystietoihin tai osakehuoneiston omistukseen ei vuoden 2023 tai kevään 2024 aikana tule muutoksia, yhteystiedot ovat huoneistotietojärjestelmässä oikein. Näin yhtiökokouskutsut ja muut mahdolliset taloyhtiön postitukset lähetetään oikeaan osoitteeseen. Kutsu voidaan lähettää sähköpostitsekin, jos osakas on ilmoittanut sähköpostiosoitteensa yhtiölle ennen osakeluettelon siirtoa tai MML:lle siirron jälkeen.

Miten osakas voi tarkistaa osoitetietonsa?

Huoneistotietojärjestelmään merkityt yhteystiedot voi tarkistaa soittamalla tai lähettämällä sähköpostia MML:n asiakaspalveluun. Jos muutoksia yhteystietoihin tai huoneiston omistukseen ei ole tullut ja kokouskutsut ovat tulleet aiemmin perille, ei tarkistamiseen ole tarvetta.

Yhteystietomuutokset ilmoitetaan viipymättä MML:lle. Toistaiseksi ilmoitus tehdään Suomi.fi-sivustolta tulostettavalla paperilomakkeella (ilmoitus osakkeenomistajan yhteystiedosta taloyhtiön osakeluetteloon -lomake), jonka voi toimittaa MML:lle skannattuna tai postitse.

Miten huoneistotietojärjestelmää kehitetään jatkossa?

Ensimmäisessä vaiheessa huoneistotietojärjestelmään kerätään perustiedot taloyhtiöistä sekä niiden osakkeista ja osakkaista. Jatkossa järjestelmään kerätään yhtiöiden teknisiä ja taloudellisia tietoja. Tällaisia ovat esimerkiksi taloyhtiön ja yksittäisten asuntojen korjaushistoria, suunnitellut korjaus- ja kunnossapitotyöt sekä yhtiölainat ja niistä yksittäisille osakkaille syntyneet vastikerasitteet. Tietoja hyödyntävät muun muassa kiinteistönvälittäjät asunto-osakkeiden myynnin yhteydessä sekä rahoituslaitokset lainoja myöntäessään. Taloyhtiöiden rekisteri-ilmoitusvelvoite näiden tietojen osalta alkaa siirtymäajan jälkeen vuosina 2025 ja 2026. Enintään viiden huoneiston taloyhtiöissä tiedonantovelvoitteeseen tulee kevennyksiä.

Tuomas Lehtonen

Kirjoittaja: Tuomas Lehtonen

Asumisella on valtavan suuri merkitys meidän kaikkien elämään. Hyvä asuinympäristö edistää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta. Kodeissa on myös kiinni valtaosa suomalaisten varallisuudesta. Toimittajana haluan olla välittämässä tietoa, jonka avulla Kotitalon lukijat voivat kehittää omista taloyhtiöistään yhä viihtyisämpiä, turvallisempia ja vetovoimaisempia asuinympäristöjä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Tuomas Lehtonen →

Artikkeli ilmestynyt Kotitalo-lehden numerossa 6/2023

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Huoneistotietojärjestelmä