Miten toimia, jos osakekirja katoaa?

Kirjoittanut Taiga Häkkilä 6.9.2022
Pixabay

Joskus asuntokaupan yhteydessä havaitaan, että osakekirja on kadonnut.

Miten osakekirjan katoamistilanteessa toimitaan, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama?

Jos osakekirja on kadonnut, se on kuoletettava käräjäoikeuden päätöksellä. Uusi osakekirja voidaan hallituksen päätöksellä antaa vasta sen jälkeen, kun käräjäoikeus on antanut päätöksen osakekirjan kuolettamisesta.

Hakemuksen osakekirjan kuolettamisesta käräjäoikeudelle tekee osakkeenomistaja. Hakemukseen on liitettävä selvitys kuoletettavasta asiakirjasta ja sen omistajasta. Selvityksenä omistajasta voi toimia esimerkiksi isännöitsijäntodistus. Lisätietoja hakemuksen tekemisestä osakkeenomistaja saa tarvittaessa taloyhtiön sijaintipaikkakunnan käräjäoikeudesta. Kuolettamismenettely kestää useita kuukausia.

Kaikista osakekirjan kuolettamisesta ja tarvittaessa uuden osakekirjan tilaamisesta aiheutuvista kustannuksista vastaa osakkeenomistaja.

Jos osakekirja on kadonnut, se on kuoletettava käräjäoikeuden päätöksellä.

Huoneistotieto muuttuu tulevaisuudessa sähköiseksi. Miten tämä vaikuttaa asiaan?

Jos taloyhtiön osakeluetteloa ei ole vielä siirretty huoneistotietojärjestelmään, hallituksen on annettava uusi osakekirja kuoletetun osakekirjan tilalle. Osakkeenomistaja toimittaa käräjäoikeudelta saamansa päätöksen osakekirjan kuolettamisesta taloyhtiölle, joka tilaa uuden osakekirjan.

Jos taloyhtiön osakeluetteloa ei ole vielä siirretty huoneistotietojärjestelmään, hallituksen on annettava uusi osakekirja kuoletetun osakekirjan tilalle.

Jos osakeluettelo on jo siirretty huoneistotietojärjestelmään, osakas toimittaa Maanmittauslaitokselle omistuksen rekisteröintihakemuksen liitteenä käräjäoikeuden antaman päätöksen osakekirjan kuolettamisesta.

Osakas saattaa tarvita väliaikaistodistusta esimerkiksi asuntokaupan tekemistä varten. Tällaisessa tilanteessa taloyhtiön hallitus voi kuolettamispäätöksen saamisen jälkeen antaa osakkeista niin sanotun väliaikaistodistuksen.

Mikä on oikea paikka säilyttää osakekirjaa? Sopiiko esimerkiksi pankin tallelokero?

Osakekirja on arvopaperi, jonka huolellinen säilyttäminen on tärkeää. Pankin tallelokero on varmasti turvallinen paikka säilyttää osakekirjaa, mutta lokeroa ei välttämättä ole saatavissa pankkikonttorien määrän vähentymisen myötä. Pankit tarjoavat kuitenkin usein tallelokeron vaihtoehtona asiakirjasäilytystä, joka soveltuu hyvin myös osakekirjan säilyttämiseen. Osakekirjan säilyttämistä varten kotiin voi hankkia myös paloturva- tai kassakaapin.

Osakekirja on arvopaperi, jonka huolellinen säilyttäminen on tärkeää.

Sen jälkeen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon ylläpitämisen Maanmittauslaitokselle, osakas voi hakea omistuksensa rekisteröintiä sähköiseen järjestelmään. Samassa yhteydessä paperinen osakekirja mitätöidään, eikä sen säilyttämisestä tarvitse enää huolehtia. Asuntokaupan yhteydessä omistuksen rekisteröinti on pakollista, joten viimeistään siinä vaiheessa paperisesta osakekirjasta on luovuttava.

Lue myös: Huoneistotieto muuttuu sähköiseksi – “Muutosta ei pääse karkuun” Kotitalo (kotitalolehti.fi)

Taiga Häkkilä

Kirjoittaja: Taiga Häkkilä

Haluan tuoda asumisen aiheita monipuolisesti esille. Toimittajana innostun erityisesti arkisista vinkeistä ja yhteisöllisistä tarinoista. Taiga Häkkilä työskenteli Kotitalo-median verkkotuottajana toukokuuhun 2023 asti.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Taiga Häkkilä →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Asuntokauppa Huoneistotietojärjestelmä