Olisiko aika tarkastaa parvekelasitusten kunto?

Kirjoittanut Lumon 18.11.2021
Säännöllinen parvekelasitusten huolto pidentää lasitusten käyttöikää. Kuva: Lumon

Laadukkaatkin parvekelasitukset tarvitsevat huoltoa toimiakseen moitteettomasti vuosikymmeniä eteenpäin.

Parvekelasitukset ovat jo vakioratkaisu lähes kaikissa uudiskohteissa. Vanhempiin rakennuksiin niitä asennetaan parveke- ja julkisivusaneerausten yhteydessä. Parvekelasitus on pitkäikäinen investointi, joka lisää paitsi asumismukavuutta myös koko kiinteistön arvoa. Laadukaskin tuote vaatii kuitenkin säännöllistä huoltoa toimiakseen moitteetta vuosikymmeniä.

Lumon auttaa taloyhtiöitä huoltotarpeen kartoituksessa tarjoamalla parvekelasien maksutonta kuntotarkastusta. Se on helppo tapa selvittää parvekelasitusten kunto lasituksiin perehtyneen ammattilaisen avulla.

Milloin ja miksi parvekelasien kuntotarkastus kannattaa tehdä?  

Jos taloyhtiö on päättänyt kaikkien asuntojen parvekkeiden lasituksesta, se myös vastaa niiden kunnossapidosta. Jos huoneistojen parvekelasitusten huoltotoimenpiteet ovat sen sijaan osakkeenomistajien vastuulla, lasitusten huolto unohtuu helpommin. Asunnonomistaja on voinut vuosien varrella vaihtua moneen kertaan, eikä tieto vastuusta ole välttämättä pysynyt matkassa.

Säännöllisillä huolloilla voidaan pidentää parvekelasitusten käyttöikää ja taata toimivat ja turvalliset lasitukset asukkaille. Lumon suosittelee parvekelasien huoltoväliksi viittä vuotta. Mikäli laseja ei ole huollettu säännöllisesti tai ollenkaan, on hyvä tehdä ensin kuntotarkastus. Se on tärkeä toimenpide myös turvallisuuden kannalta, koska silloin voidaan ennakoida ja hoitaa kuntoon tekijät, joilla voidaan estää suurempi vahinko.

Talon kaikkien parvekelasitusten kunto on hyvä tarkastaa samanaikaisesti. Myös osakkaiden omistuksessa olevien parvekelasien kuntotarkastukset tehdään taloyhtiön toimeksiannosta.


Parvekelasien kuntotarkastus on hyvä tehdä, jos:

  • asukkailta tulee viestiä parvekelasien käyttöongelmista.
  • yhdenkin asunnon parvekelasituksessa on havaittavissa turvallisuusriski.
  • talon ulkopuolelta tehdään parvekelaseihin liittyvä turvallisuushavainto.
  • taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä ei ole täsmällistä tietoa parvekelasien iästä, tuotemerkistä ja kyseisen lasituksen varaosien saannista.


Miten taloyhtiö hyötyy parvekelasien kuntotarkastuksesta?

Säännöllinen parvekelasitusten huolto pidentää lasitusten käyttöikää.
Taloyhtiön kaikkien parvekelasien kunto on hyvä tarkistaa samanaikaisesti.

Taloyhtiö saa aina kuntotarkastuksesta sähköisen ja kattavan raportin, josta ilmenevät kaikki parvekekohtaiset huomiot, lasitusten valmistaja, lasitusten malli sekä suositeltavat jatkotoimenpiteet. Kuntotarkastusraportin avulla taloyhtiön hallinnon on helpompi suunnitella ja budjetoida huoltojen ja korjausten oikea-aikaisuus ja ohjata säännölliseen huoltojen suoritukseen.

Lue tästä, miten Lumonin suorittama kuntotarkastus tyypillisesti etenee ja mitä toimenpiteitä siihen kuuluu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Parvekkeet