Neljä vinkkiä, joilla taloyhtiö voi välttää talousahdingon

Kirjoittanut Piia Sandström 12.4.2024
Kuva: iStock

Yhä useampi taloyhtiö painii maksuvaikeuksien kanssa, mutta kiperät tilanteet ovat vältettävissä suunnitelmallisella taloudenpidolla. 

Sijainti kasvavalla alueella tai aiemmin kerätty talouspuskuri ei enää automaattisesti pelasta taloyhtiötä talousahdingolta. Yhä useampi taloyhtiö joutuu tilanteeseen, jossa se ei enää selviä perusasioiden, kuten sähkön, veden ja lämmityksen kustannuksista. 

– Kaikki isännöitsijät eivät kohtaa tätä tilannetta asiakkaidensa kanssa, mutta ongelma on laajentunut koko ajan, kertoo Isännöintiliiton johtaja Marianne Falck-Hvilstafeldt, joka tapaa isännöitsijöitä viikoittain. 

Pahimmassa tapauksessa taloyhtiöstä katkaistaan veden-, sähkön- ja lämmöntulo. Asunnot muuttuvat arvottomiksi, eikä niissä voi enää asua. 

Huonoon taloustilanteeseen on jouduttu, koska taloyhtiössä ei ole haluttu nostaa vastikkeita vuosiin todellisten kulujen tasolle.

Falck-Hvilstafeldt kuulee säännöllisesti läheltä piti -tilanteista, kuten hiljattain taloyhtiöstä, joka sijaitsee kasvavassa kaupungissa Etelä-Suomessa, ja oli toistaiseksi pelastautunut täpärästi maksukyvyttömyydeltä. Pelastukseksi koitui lisämaksuaika laskuille sekä pankin myöntämä niin sanottu velanhoitolaina. 

Kyseisessä taloyhtiössä ei vielä voida huokaista helpotuksesta, sillä isännöitsijän arvion mukaan vastike pitäisi tuplata 11–12 euroon neliötä kohden, jotta tuloilla katettaisiin taloyhtiön juoksevat kulut. Taloyhtiö ei ole vielä suostunut korotukseen. 

– Huonoon taloustilanteeseen on jouduttu, koska taloyhtiössä ei ole haluttu isännöitsijän ehdotuksesta huolimatta nostaa vastikkeita vuosiin todellisten kulujen tasolle. Yllättävien rikkoutumisten vuoksi taloyhtiön loputkin vastikepuskurit on syöty, Falck-Hvilstafeldt kertoo. 

Ennakoi ja edistä omalta osaltasi 

Vaikka osasta taloyhtiöitä kuuluu synkkiä viestejä, taloyhtiöasuminen on valtaosassa taloyhtiöitä turvallista taloudellisestakin näkökulmasta. Näillä neljällä vinkillä taloyhtiö voi välttää talousahdingon: 

1. Vastiketulot kattavat kulut 

Taloyhtiö on yhtä kuin siellä asuvat ihmiset eli osakkaat kannattelevat yhtiönsä taloutta. Taloyhtiö saa yleensä rahansa maksetuista vastikkeista, käyttökorvauksista ja mahdollisista vuokatuloista – ja sillä rahalla kustannetaan kaikki se, mihin taloyhtiö rahaa tarvitsee. 

Jos vastikkeet eivät kata juoksevia kuluja, puskurit on nopeasti syöty. On kaunis ajatus, että vastiketta ei haluta nostaa, koska osakkaat ovat yleisen kustannusten nousun vuoksi jo tiukoilla, mutta ajatus kääntyy nopeasti itseään vastaan.  

Taloyhtiön tilillä on hyvä olla vähintään 3–4 kuukauden hoitovastikekertymää vastaava puskuri.  

Hoitovastikkeen suuruuteen vaikuttaa moni asia: millainen lämmitysmuoto taloyhtiössä on, mitä palveluja taloyhtiö käyttää ja paljonko vesi maksaa. Pelkästään kaukolämmön hinta eroaa merkittävästi eri kaupunkien välillä. 

2. Ei ylimääräisiä vastikkeita 

Yllättävät lisävastikkeet kiristävät sekä osakkaan hermoja että taloutta. Ne voivat olla myös pankille merkki taloyhtiön huonosta suunnitelmallisuudesta, ja peruste jopa lainahakemuksen hylkäämiselle.  

Suunnitelmallisuus niin talouden- kuin kiinteistönpidossa on aina parempi vaihtoehto kuin ylimääräisten vastikkeiden kerääminen, mutta erityisesti tässä ajassa sen tärkeys korostuu. Taloyhtiö, joka on kerännyt vastikkeita todellisiin kuluihin perustuen ja huolehtinut yhtiön korjauksista ajallaan, kestää suuretkin turbulenssit. 

3. Rohkeutta tehdä muutoksia

Maksukykyisessä taloyhtiössä asuu maksukyvystään huolehtivia osakkaita. Kaikkeen ei voi varautua, mutta moneen asiaan voi. 

Asunnonostajan ei kannata tuijottaa pelkästään sitä, onko asuntoon varaa nyt, vaan pohtia, onko siinä taloudelliset edellytykset asua myös putkiremontin, korkojen nousun ja vastikkeiden nousun jälkeen. Isännöintiliitto on arvioinut hoitovastikkeiden nousevan tänä vuonna 5–10 prosenttia.  

Oma koti on rakas ja tärkeä paikka, mutta asumista olisi hyvä tarkastella myös eurojen näkökulmasta.  Kannattaako tutussa kodissa sinnitellä, jos elämäntilanne on muuttunut ja jossain toisessa asunnossa, taloyhtiössä, kaupunginosassa tai kunnassa asuminen vastaisi paremmin omaa tulotasoa ja tilantarvetta?  

4. Halua sitoutua ja kehittää 

Ostitko asunnon aikeenasi asua siinä vain tovi?  

Taloyhtiössä jokainen osakas huolehtii yhtiön parhaasta: hyvässä taloyhtiössä asukkaat haluavat jättää talon jälkipolville vähintään yhtä hyväkuntoisena kuin se oli siinä itse asuessa – asui siinä vuoden tai 50 vuotta. On aikeesi mikä vain, motivoidu silti säästämään taloyhtiön remontteihin etupellossa ja edistä omalta osaltasi korjausten tekemistä ajallaan. 

Piia Sandström

Kirjoittaja: Piia Sandström

Minusta on kiehtova ajatus, että taloyhtiössä erilaiset ja ainakin aluksi toisilleen vieraat ihmiset onnistuvat parhaimmillaan luomaan yhdessä turvallisen ja onnellisen kotitalon. Näitä onnistumisia, taloyhtiöasumisen faktoja ja tarinoita haluan Kotitalon verkkotuottajana välittää taloyhtiöihin päätöksenteon ja hyvän asumisen tueksi.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Piia Sandström →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Varautuminen