Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Miten hallitus valvoo taloyhtiön rahaliikennettä?

Hallituksen tehtävänä on valvoa, että isännöintisopimuksessa sovitut asiat toteutuvat. Käytännössä raha-asioiden seuranta nousee usein keskiöön. Läpinäkyvyys taloyhtiön talousasioissa on tärkeää, sillä se jos mikä rakentaa luottamusta isännöinnin, hallituksen ja osakkaiden välille.

Arjessa läpinäkyvyys talousasioissa tarkoittaa sitä, että hallituksen jäsenillä pitää olla mahdollisuus katsoa esimerkiksi taloyhtiön laskuja. Hyvä kysymys on, voiko mahdollisuutta mappien läpikäymiseen tiettynä kellonaikana tietyssä paikassa pitää todellisena mahdollisuutena. Se on minimitaso nyt, mutta oikeasti järjestelmien pitäisi olla sellaisia, että taloyhtiön hallitus voi tarkastella esimerkiksi kirjanpitoa ja sopimuksia verkon kautta.

Kun perusdokumentit löytyvät taloyhtiön kotisivuilta, valvonta on vaivatonta. Järjestelmät puolestaan mahdollistavat myös muunlaisen avoimuuden ja sitä kautta luottamuksen rakentamisen. Hallitus voi järjestelmien kautta esimerkiksi nähdä, mitä asioita isännöinti tai huolto on jo hoitanut vaikkapa johonkin korjausprojektiin liittyen.