Keltanokka-palstalta löydät vastauksia siihen, miten taloyhtiön hallitus toimii.

Mitä tehdä, jos taloyhtiössä on juoruileva pihaparlamentti?

Kaikkia on mahdotonta miellyttää taloyhtiössäkään, ja osakkaiden keskuudessa voi aika ajoin syntyä purnausta yksittäisestä tai useammasta asiasta. Hallitus tai isännöinti on helppo nimetä syypääksi, kun tyytymättömyys hiertää mieltä. Jos negatiivinen palaute muuttuu selän takan juoruiluksi, valheiden levittämiseksi tai suoranaiseksi solvaamiseksi, kannattaa hallituksen ja isännöinnin puuttua asiaan.

Aktiivisen ja runsaan viestinnän avulla voi oikoa vääristyneitä faktoja. Kannattaa myös avata suora keskusteluyhteys ja kysyä pihaparlamentin jäseniltä, mitä pitäisi heidän mielestään korjata. Jos osakkaat kokevat yleisesti, ettei heitä kuunnella taloyhtiön asioissa, asukaskysely on hyvä vaihtoehto.

Purnaajille kannattaa myös tehdä selväksi, että jos he haluavat vaikuttaa enemmän taloyhtiön asioihin, he voivat asettua seuraavassa yhtiökokouksessa ehdolle hallitukseen. Yhtiökokous on muutenkin se paikka, jossa kannattaa käyttää puheoikeuttaan.

Jos käytös menee selvästi törkeiden loukkausten puolelle eivätkä pehmeät keinot auta, asiasta voi tehdä rikosilmoituksen kunnianloukkauksena. Kunnianloukkauksen kriteereissä merkittävää on tiedon valheellisuus ja vahingon aiheuttaminen.